Hlavní obsah

Mám rád novinářky, které si snadno kleknou. Srbský ministr dostal za sexistickou narážku padáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Kvůli vulgární poznámce se sexistickým podtextem přijde o funkci srbský ministr obrany Bratislav Gašić. V sobotu na adresu novinářky televize B92 pronesl slova o žurnalistkách, které rád vidí klečet. Premiér Aleksandar Vučić v pondělí prohlásil, že Gašić po takovém výroku v jeho vládě nemůže zůstat.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský ministr obrany Bratislav Gašić (vpravo) na snímku z roku 2014

Článek

Gašić se při návštěvě města Trsteniku na jihu Srbska chystal promluvit se skupinou novinářů. Reportérka televize B92, která držela mikrofon, si klekla, aby nepřekážela kamerám v záběrech, což ministra přivedlo k velmi nepodařenému pokusu o vtip, když prohlásil: "Mám rád takové novinářky, které si takhle snadno kleknou."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Scéna, kterou kamery i se zvukem zachytily, rychle vyvolala velkou vlnu nevole, a to nejen u opozičních politiků a novinářů. Na sociálních sítích se objevila řada odsuzujících komentářů, jako například: "To je i na naše poměry neuvěřitelný výrok."

Právnik Rodoljub Sabic: Na naše poměry neuvěřitelný výrok

Šéf ministerstva obrany si ještě v neděli pozdě večer posypal hlavu popelem a omluvil se veřejnosti i přímo redaktorce B92, přičemž uznal, že takové "ostudné a skandální chování" je neomluvitelné. V té chvíli se na něj už zlobil i předseda vlády.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský premiér Aleksandar Vučić

"Vždy jsem byl proti honbě na lidi a moralizování a stavěl jsem se za své ministry... ale v tomto případě nemůžu najít žádnou omluvu ani ospravedlnění," řekl v pondělí Vučić. Poznamenal, že Gašić je jedním z jeho nejoddanějších přátel, ale "někde musí být hranice".

"Omluva nestačí. Musíme se zastat všech žen v Srbsku, pro všechny ženy to byl špatný vzkaz," zdůraznil předseda vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbská vláda zasedala s bosenskou

K první společné schůzi se ve středu v Sarajevu za přísných bezpečnostních opatření sešly srbská a bosenská vláda. Vztahy zemí, které obě aspirují na členství...

Výběr článků

Načítám