Hlavní obsah

Pravý sektor zablokoval částečné obnovení dodávek proudu na Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští energetici na pokyn prezidenta Petra Porošenka v noci na pondělí částečně obnovili dodávku elektřiny na Krymský poloostrov, radikálové z organizace Pravý sektor ale vedení znovu přerušili. Oznámila to agentura Unian. Krymské Tatary, kteří s obnovením dodávky údajně souhlasili, obvinil Pravý sektor ze zrady.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Mobilní kuchyně ve městě Massandra na Krymu

Článek

Elektřina na Krym anektovaný Ruskem přestala proudit před víc než dvěma týdny, když dva sloupy dálkového vedení poškodili aktivisté krymských Tatarů a militantní nacionalisté z Pravého sektoru. Obnovu dodávek znemožňovaly hlídky Tatarů, kteří bránili energetikům v opravách zničeného vedení. Žádali, aby Moskva propustila politické vězně zadržované na Krymu a v Rusku.

Porošenko o víkendu v televizním projevu slíbil, že dodávka elektřiny bude po konzultaci s krymskými Tatary částečně obnovena, protože nedostatek proudu pociťuje i řada regionů na jihu Ukrajiny. Opravena a zprovozněna měla být jedna linie dálkového vedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Krymu opravují poškozené sloupy elektrického vedeníVideo: Reuters

Pravý sektor ale v noci obnovu dodávek podle agentury Unian zmařil. Akce se údajně zúčastnili bojovníci Pravého sektoru, kteří se dříve zapojovali do ozbrojených operací proti proruským separatistům v Donbasu.

„Souhlas krymských Tatarů s obnovením dodávky je pro nás překvapením,” uvádí se v prohlášení Pravého sektoru. „Nechápeme postoj státní moci a organizátorů blokády vůči hospodářské spolupráci s nepřítelem. Tyto akce jsou zradou státních zájmů, což je ve válečných podmínkách těžký zločin,” varuje Pravý sektor.

Krym je tak dál odkázán na výkon dieselových generátorů dovezených z Ruska a na provizorní spojení podmořským kabelem, které funguje od minulého týdne. Bez proudu je na poloostrově stále víc než polovina z dvou miliónů obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Krymu stále chybí elektřina

Krym se nadále potýká s problémy kvůli nedostatku elektřiny poté, co radikální aktivisté 21. listopadu na Ukrajině odpálili dva sloupy vysokého napětí. Dodávky...

Výběr článků

Načítám