Hlavní obsah

Švýcaři zadrželi europoslance Ransdorfa se skupinou, která chtěla vybrat 350 miliónů eur

Právo, Novinky, bja, kab, aš, ivi
Curych
Aktualizováno

Švýcarská policie zadržela ve čtvrtek českého europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM). Novinkám to potvrdila její mluvčí Judith Hödlová. Zatím není jasné, jakého činu se přesně dopustil, byl zadržen v bance v Curychu s třemi Slováky, kteří se snažili vybrat na falešné dokumenty větší obnos peněz. Podle informací Novinek chtěli Slováci vybrat 350 miliónů eur (asi 9,45 miliardy korun). Ransdorf byl v pátek večer propuštěn.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Na dotaz Novinek, zda byl zadržen komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf Judith Hödlová odpověděla: „Můžeme potvrdit, že vámi jmenovaná osoba stejně jako tři další osoby byly zadrženy v jedné curyšské bance. Všichni zadržení byli vyslechnuti policií a nyní jsou na curyšské prokuratuře.“

O případu jako první informoval týdeník Respekt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí curyšské policie pro Novinky dodala, proč se zasahovalo: „V oznámení banky stálo, že má podezření na majetkový delikt. Více informací uvést nejde. Nyní vše spadá pod státní zastupitelství.”

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová Novinkám řekla, že podle informací švýcarských úřadů pro českou ambasádu v Bernu byl Ransdorf večer propuštěn z vazby. Nic dalšího švýcarská strana o případu nesdělila.

Skupina prý byla agresivní

Slovenská média uvedla, že skupina se snažila vybrat 350 miliónů eur, což je v přepočtu téměř 9,5 miliardy korun.

„Potvrzuji, že jde o částku, o které mluvíte,“ řekl Novinkám mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík na otázku, zda šlo v případu o pokus vybrat 350 miliónů eur.

Poté, co banka odmítla peníze vydat, byla prý skupina podle serveru dennikn.sk agresivní. Server uvedl, že tři Slováci byli zřejmě bílí koně, nejsou mezi nimi známá jména. Nejmladšímu z nich bylo 53 let. V bance je podle serveru založen účet na jméno Ransdorf, na dokladech prý ale nesedělo datum narození. Proto banka nechtěla peníze vydat. Skupina se začala chovat agresivně, a proto byla přivolána policie.

Server aktuality.sk připomněl, že role Ransdorfa v případu není zcela jasná.

Na české úřady se neobrátil

Ransdorf se neobrátil na české úřady ve Švýcarsku. „Máme informace od švýcarské strany, že došlo k zadržení těchto osob, ale nic dalšího nevíme. Je podstatné si uvědomit, že Švýcaři bývají velmi skoupí a obezřetní při zveřejňování informací v takovýchto kauzách,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Lagronová .

Dodala, že Ransdorf ani jeho právní zástupce nepožádal české velvyslanectví o pomoc. „Nemáme žádné informace ani od něj, protože se na nás neobrátil.“

Policie: jde o pokus o podvod

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková Právu sdělila, že nemůže potvrdit zatčení Ransdorfa. „Můžu vám potvrdit, že se švýcarskou policií spolupracujeme na jednom případu pokusu o podvod, ve kterém hraje roli český občan,“ uvedla Macalíková.

Podle šéfa strany Vojtěcha Filipa policie europoslance Ransdorfa propustí. Žádné podrobnosti o případu prý ale nemá.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že v případu šlo pravděpodobně o pokus o finanční podvod.

Imunita členů evropského parlamentu
Podle Protokolu o výsadách a imunitách Evropské unie jsou europoslanci chráněni imunitou při zasedání Evropského parlamentu na území vlastního státu a na území všech ostatních členských států unie, nemohou být zadrženi ani soudně stíháni. Jsou rovněž chráněni imunitou při cestě na zasedání Evropského parlamentu a při návratu z něj. V případě přistižení při činu se imunity nelze dovolávat, Evropský parlament má právo svého člena imunity zbavit. Randsdorf byl zadržen ve Švýcarsku, které není členem EU, proto se na něj imunita nemůže vztahovat.
zdroj: ČTK

Více informací nemají ani Ransdorfovi kolegové z KSČM, kterým se neozývá. V pátek nepřišel do své kanceláře.„ Já jsem s ním mluvila v úterý, kolega Jiří Maštálka ve středu. Ani jednomu z nás nesdělil, za jakým účelem do Švýcarska odjíždí, " řekla Právu europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Ransdorfovy kauzy
Ransdorf měl v minulosti několik dopravních nehod. Nejzávažnější byly dvě, při nichž srazil chodkyně. S jednou ze sražených žen se dohodl na mimosoudním vyrovnání, druhý případ  police vyhodnotila jako přestupek.
V roce 2012 byla na Ransdorfa uvalena exekuce a hrozila dražba jeho majetku. Své miliónové dluhy nakonec v roce 2013 po 10 letech splatil. Částečně si vypomohl půjčkou.
Mediální zájem vzbudil rovněž údajným zneužíváním poslaneckých náhrad. Nizozemský reportér jej v roce 2013 zachytil, jak přišel do europarlamentu podepsat prezenční listinu zajišťující nárok na 300 eur, aby vzápětí odešel. Europoslanec zneužití poslaneckých diet odmítl.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ransdorf

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám