Hlavní obsah

Švýcarsko omezí přistěhovalectví z EU navzdory Bruselu

Bern

Švýcarsko chce omezit přistěhovalectví z Evropské unie a je připraveno to učinit i přes nesouhlas Bruselu. V pátek to oznámila podle agentury DPA švýcarská vláda. Omezení imigrace z EU odsouhlasili Švýcaři v loňském referendu a bude platit od roku 2017. Podrobnosti o pravidlech mají být oznámeny do března nadcházejícího roku.

Článek

Švýcarská vláda míní využít pravidla bezpečného stropu. Přistěhovalcům uzavře dveře ve chvíli, kdy jejich počet dosáhne stanovené hranice: „Pro imigraci ze zemí Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu bude nastavena specifická hranice. Pokud bude překročena, mohlo by to vést v příštím roce ke kvantitativním limitům a stanovení kvót.”

Podrobnosti, koho by se kvóty týkaly a jaké budou typy povolení k pobytu, vláda teprve upření, uvedla agentura Bloomberg. Tvrdí, že pro občany z EU budou platit mírnější pravidla než pro ostatní cizince.

Bern míní najít řešení přijatelné i pro EU. Pokud se mu ale nepovede dosáhnout dohody, udělá zmíněné opatření jednostranně. Dosavadní vyjednávání s EU žádné výsledky nepřinesla.

Švýcarsko, které není členem EU, také navrhuje, aby od EU získalo určitou ochrannou lhůtu, kdy by bylo možné přistěhovalectví z unie dočasně omezit tak, aby to nebylo v rozporu s dohodou o volném pohybu osob.

Brusel hrozí omezením přístupu firmám

EU jakékoli omezení odmítá a tvrdí, že jeho existence bude v rozporu s dohodou mezi Bruselem a Bernem. EU také pohrozila, že zavedení kvót povede k odvetným opatřením, mimo jiné k omezení přístupu švýcarských firem na unijní trh.

Brusel se však snaží najít přijatelné řešení. „Je to obtížné, ale pokračujeme v konzultacích,” uvedla Evropská komise  po posledních jednáních mezi předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a a prezidentkou Švýcarska Simonettu Sommarugovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám