Hlavní obsah

Příštím terčem IS má být Británie, tvrdí expert

– Londýn/Bangkok

Podle evropských tajných služeb zaútočí příště Islámský stát ve Velké Británii. Uvedla to v pátek bez větších podrobností k chystané akci televize CNN s odvoláním na zdroj z tajné služby. Ten také informoval o váznoucím vyšetřování pařížského atentátu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V Londýně je řada míst lákající teroristy k útoku.

Článek

Podle zpravodajců dostali britští bojovníci úkol od vysokého velitele Islámského státu vrátit se domů a podniknout útok.

Není jasné, jak aktuální je hrozba, ani co by mělo být terčem útoku. Obavy vzrostly poté, co britský parlament schválil útoky na Sýrii a čtyři britská tornada už ve čtvrtek svrhla sedm pětisetliberních bomb.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Britský bojový letoun Tornado

Představitel neuvedl, zda zpráva o hrozbě nesouvisí se zatčením britského operativce Islámského státu v listopadu v Turecku. Aine Laysley Davis, který měl blízko Džihádistovi Johnovi Mohammedovi Emwazímu byl zadržen 13. listopadu, tedy v den pařížských atentátů. [celá zpráva]

Na zásahu spolupracovala turecké tajná služba s britskou MI6. Monitorovali tohoto posla Džihádisty Johna v Rakce. Emwazí byl zabit při náletu 12. listopadu. [celá zpráva]

Stopa vychladla

Pátrání po osmém útočníkovi z Paříže Salahovi Abdeslamovi je zatím neúspěšné, stopa vychladla, řekl CNN tento evropský představitel pro boj s terorismem. Podařilo se jen potvrdit, že k němu měl blízko belgický občan Ahmet Dahmani, který byl 21. listopadu zadržen v Turecku. Pomáhal mu Abdeslamovi s přípravou útoků, které nepodnikl.

Foto: ČTK/AP

Hledaný Salah Abdeslam

„Byl vystrašen, když volal přátelům v Bruselu, aby pro něj přijeli a vyzvedli ho v Paříži,“ řekl agent. Dodal, že je možné, že ho IS nepřijme, i když by byl schopen dostat se do Sýrie.

Hledání plánovačů

Jedním z lidí podezřelých z naplánování útoku je Fabien Clain, který působí dlouho v IS, a k atentátu se přihlásil na zvukové nahrávce den po útoku. S Abdelhamidem Abaaoudem rekrutoval teroristy. Abaaud byl vedoucím skupiny, ale nebyl jejím mozkem. Přesto byly tajné služby překvapeny, že Abaaoud byl vyslán do Evropy. Zahynul při zásahu v bytě na St. Denis 21. listopad. [celá zpráva]

Zdroj CNN dodal, že podle zjištění tajných služeb stál za útoky v Paříži Tunisan, který je jednou z hlavních postav majících na starosti akce IS v cizině. Západoevropské tajné služby vědí, o koho jde. Tunisan pracoval s několika francouzskými bojovníky v syrské Rakce, což je de facto hlavní město IS.

Otevřeli kavárnu, kde se útočilo

Kavárna A la bonne biere, ve které atentátníci 13. listopadu zabili pět lidí, se v pátek otevřela. Musela se opravit a vymalovat, aby zmizely veškeré stopy po útoku.

Přišli tam bývalí štamgasti, i lidé, kteří chtěli ukázat solidaritu s oběťmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížská kavárna, která se stala jedním z terčů při nedávných útocích, znovu otevřelaVideo: Reuters

„Chceme jim ukázat, že jsme silnější než oni. Chceme proto obnovit provoz a znovu oživit tuto čtvrť,” řekla vedoucí baru Audrey Bilyová.

Hrozba v Thajsku

Thajská policie oznámila, že dostala varování od ruské tajné služby FSB ohledně deseti Syřanů, kteří údajně chystají útoky na ruské cíle v Thajsku. Podezřelí jsou zřejmě napojeni na Islámský stát. Terčem plánovaných atentátů v Thajsku se podle Moskvy mohou stát také další nepřátelé Islámského státu.

Mluvčí thajské policie uvedl, že informaci musí thajské úřady prověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám