Hlavní obsah

Spokojenost s německou vládou roste

Berlín

Bez ohledu na přetrvávající migrační krizi opět roste podpora německé vládě. V průzkumu televize ARD s ní vyslovilo spokojenost 48 procent dotázaných, což je o šest procentních bodů více než v listopadu. Naopak nespokojenost vyjádřilo v průzkumu zveřejněném ve čtvrtek 51 procent Němců, což je o šest bodů méně než minulý měsíc.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Rostoucí podpoře se opět těší i samotná kancléřka Angela Merkelová. S její prací je spokojeno 54 procent respondentů, což je o pět procentních bodů více než v listopadu, a kancléřka je tak na třetí příčce v žebříčku nejoblíbenějších německých politiků.

V preferencích stran je v čele nadále s 37 procenty konzervativní unie CDU/CSU, zatímco sociální demokraty (SPD), kteří tvoří s unií velkou koalici, by nyní volilo 25 procent občanů. To je o bod více než v listopadu. Nejvíce, o dva procentní body, si však v meziměsíčním srovnání polepšila protiunijní a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která se nyní těší už desetiprocentní podpoře.

Pro posílení hraničních kontrol

ARD se ve svém tradičním průzkumu Deutschlandtrend dotazovala také na názory na možná opatření při řešení uprchlické krize. Pětaosmdesát procent oslovených bylo pro posílení hraničních kontrol, což je o osm bodů více než v říjnu, kdy byla tato otázka naposledy předmětem dotazování.

Šestačtyřicet procent respondentů je nyní proti scelování rodin uprchlíků před válkou. To je o deset procentních bodů více než v listopadu. Naopak 49 procent Němců by právo na scelování rodin neomezovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám