Hlavní obsah

Přírodní katastrofy loni vyhnaly z domovů devatenáct miliónů lidí

– Berlín

Víc než 19 miliónů lidí loni ve světě uprchlo ze svých domovů kvůli přírodním katastrofám. Zvlášť silně a často v takových situacích trpí ženy. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve čtvrtek v Berlíně zveřejnil Populační fond OSN (UNFPA).

Foto: ČTK/AP

Povodně, které v posledních dvou týdnech způsobily deště v jižní Indii, už mají přes 260 obětí. Odřízly víc než tři milióny lidí od základních služeb.

Článek

Záplavy, sucha nebo zemětřesení každoročně postihnou zhruba 200 miliónů lidí, uvádí UNFPA v letošní zprávě o světové populaci. Dokument vychází z údajů z loňského roku.

Počet "klimatických" uprchlíků dramaticky roste, upozornila Renate Bährová, šéfka německé organizace DSW, která se zabývá populačním vývojem. V krizových situacích jsou podle ní zvláště ženy vystaveny vysokému riziku sexuálního násilí, nechtěného těhotenství a obchodu s lidmi. Proto se aktuální zpráva o světové populaci soustředí také na situaci žen a dívek ve světě.

Šedesát miliónů uteklo před válkami a násilím

Zatímco téměř 20 miliónů lidí loni prchalo kvůli přírodním katastrofám, mnoho dalších miliónů bylo na útěku před ozbrojenými konflikty, násilím, nestabilitou nebo extrémní chudobou.

Podle předchozí zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) bylo loni ve světě dohromady 59,5 miliónu uprchlíků před těmito jevy.

Podle zprávy UNFPA dosáhl počet lidí odkázaných na humanitární pomoc loni rekordních 100 miliónů. Čtvrtinu z tohoto počtu tvoří ženy a dívky ve věku od 15 do 49 let.

Na pomoc těmto lidem přitom údajně chybí 7,5 miliardy dolarů (téměř 186 miliard korun). "Tímto podfinancováním velmi silně trpí i opatření na ochranu žen a mládeže," podotkla zástupkyně UNFPA v Mosambiku Bettina Maasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám