Hlavní obsah

Vytvoření mini-Schengenu je nepřijatelné, shodla se visegrádská čtyřka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zachování volného pohybu v Schengenském prostoru musí zůstat hlavním cílem členských států Evropské unie, shodla se na čtvrtečním summitu v Praze Visegrádská čtyřka (V4). Předsedové vlád ČR, Slovenska, Maďarska a Polska zároveň odmítli vznik takzvaného mini-Schengenu nebo jeho případných variant.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje, český premiér Bohuslav Sobotka, polská premiérka Beata Szydlová a slovenský premiér Robert Fico na summitu visegrádské čtyřky a Jižní Koreje

Článek

„Schengen nadále zůstává hlavním praktickým a symbolickým úspěchem evropské integrace. Znovu potvrzujeme naše odhodlání schengenský prostor zachovat, aby evropští občané a podnikatelská sféra mohli nadále plně využívat jeho výhod,“ uvedla V4 v prohlášení.

Zároveň odmítla návrhy na případné vytvoření omezeného počtu zemí, ve kterých by platil volný pohyb.

„Oportunistické návrhy na převratnou přeměnu současného Schengenu do tzv. mini-Schengenů“ v jakékoliv možné formě a rozsahu, a stejně tak přímé či skryté snahy o omezení volného pohybu jdoucí za právní rámec a ohrožující hlavní úspěchy evropské integrace, nejsou přijatelné,“ uvedly země v prohlášení.

Kvůli nedostatku solidarity mezi unijními státy v souvislosti s přílivem uprchlíků do Evropy pohrozil vytvořením „mini-Schengenu” například nizozemský ministr financí a prezident euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. [celá zpráva]

Orbán se obul do Řecka

Státy V4 se také čtvrtek shodly, že vytvoří skupinu Přátel Schengenu (Friends of Schengen).

„Iniciativa Přátel Schengenu může vést k různým diskuzím. Měla by zajímat všechny členské země EU. My Maďaři považujeme ochranu hranic za otázku suverenity,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Zároveň se pustil do Řecka, které podle něj nedokáže střežit své vnější hranice. „Řecko není schopno plnit svoje závazky při ochraně schengenské hranice,“ prohlásil Orbán.

S tím souhlasil i předseda slovenské vlády Robert Fico. „Nebudu mlčet o tom, že některé země nejsou schopny garantovat evropské hranice,“ podotkl.

Visegrádská čtyřka na jednání v Praze také vyjádřila podporu koordinaci úsilí, které by směřovalo ke zničení Islámského státu (IS).

Premiéři jednali s korejskou prezidentkou

Premiéři V4 jednali ve čtvrtek také s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil, že země Visegrádu jsou v rámci EU pro tuto asijskou zemi druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem po Německu.

Země V4 s Jižní Koreou také přijaly společné memorandum o užší ekonomické a kulturní spolupráci. Podpořily také sjednocení Severní a Jižní Koreje.

Reklama

Výběr článků

Načítám