Hlavní obsah

Rusko plánuje dodávat na Krym plyn pro elektrárny

Simferopol

Rusko se rozhodlo vyřešit energetické problémy anektovaného Krymu, který sužují výpadky dodávek elektrické energie poté, co aktivisté odpálili koncem listopadu sloupy dálkového vedení. V roce 2017 se už bude dodávat na Krym zemní plyn z Kavkazu, uvedla agentura RIA Novosti, aniž by bylo jasné, kudy plynovod povede.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin pří středeční návštěvě společnosti Krymenergo v Simferopolu.

Článek

Putin zdůraznil, že je to nutné to udělat, jak rychle to je možné, aby Krym netrpěl výpadky dodávek energie. „V roce 2017 budeme dodávat plyn z Kavkazu, ve stejnou dobu, na konci roku 2017, musí být postavena tepelná elektrárna o výkonu 470 MW.“

Ruský prezident doplnil, že v roce 2018 budou uvedeny do provozu další dva bloky této elektrárny, které poskytnou dalších 470 MW.

Putin navštívil Krym ve středu, aby se zúčastnil zahájení první fáze dodávek elektřiny pomocí energetického mostu z Kubáně. Energetici zprovoznili ráno podmořský kabel, jímž přitéká 100 MW elektrické energie denně. Dalších 100 MW má přibýt během několika dalších dnů. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

První etapa budování energetického mostu má být podle informací ruského tisku hotova do 20. prosince, druhá pak do června příštího roku. Z Krasnojarského kraje pak má proudit 850 MW elektrické energie.

Kabely byly položeny navzdory úterním hrozbám krymských Tatarů a proukrajinských aktivistů vedených Mustafou Džemilevem, že zablokují Kerčský průliv, přes který vede fakticky jediná zásobovací a dopravní trasa mezi anektovaným Krymem a ruskou pevninou.

Reklama

Výběr článků

Načítám