Hlavní obsah

Orbán mluví o německém spiknutí. Berlín prý tiše dohodl příjem dalších migrantů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán vidí za dohodou Evropské unie s Tureckem spiknutí. Tvrdí, že Berlín uzavřel utajovanou dohodu a naplánoval, že Evropská unie přijme a okamžitě přerozdělí mezi jednotlivé země dalších 400 až 500 tisíc migrantů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na berlínském sociálním úřadě.

Článek

„Evropská demokracie je v ohrožení. To není normální, že někde jinde řeknou Maďarsku, koho a kolik lidí musíme přijmout,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci v Budapešti Orbán, který opětovně kritizoval kvóty na přerozdělování migrantů.

„Jedná se o stěhování národů. Migranti nepřicházejí, ale napadli Evropu,“ dodal.

Za uprchlickou krizi podle maďarského ministerského předsedy stojí síť pašeráků lidí, ochránci lidských práv, obchodní zájmy, ale i někteří unijní politici.

Evropa krizi řešit nechce

Podle Obrána totiž nejde o to, že by Evropa migranty nedokázala zastavit, ale o to, že jim naopak pomáhá. Vybavuje pro ně dopravu a ruší zákony, které by umožnily normální migrační politiku.

Maďarský premiér dále řekl, že „export západní demokracie” zkrachoval a tyto pokusy nadělaly více zla než dobra. „Je to smutné, ale je to tak. Musíme se vrátit zpět k reálné politice,“ vyzval.

Maďarsko od postavení plotu neudělilo nikomu azyl

Maďarské úřady od postavení plotu na maďarsko-chorvatských hranicích v polovině října zaregistrovali 486 žádostí o udělení azylu, ale nikdo dosud postavení uprchlíka nezískal, uvedl list Magyar Hírlap. Úřady zamítly 41 žádostí, v dalších 143 případech byly žádosti staženy anebo žadatel zmizel; tedy nejspíše odcestoval dál na západ. Zbylé žádosti nebyly uzavřeny.

Přistěhovalecký úřad podle deníku uvedl, že vyhoštění ze země bylo nařízeno ve 208 případech.

Budapešť ročně uděluje azyl jen několika stovkám žadatelů a odmítá ekonomické migranty.

120 tisíc lidí k přerozdělení

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení 120 tisíc uprchlíků. Proti byly kromě Slovenska také Česko, Maďarsko a Rumunsko. Finsko se hlasování zdrželo.

Premiér Fico okamžitě oznámil, že se Bratislava chystá proti rozhodnutí podat žalobu u soudu v Lucemburku. To udělala ve středu. Ke Slovensku se pravděpodobně připojí také Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám