Hlavní obsah

Slovensko podalo žalobu kvůli kvótám

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská vláda ve středu ráno podala žalobu proti kvótám na přerozdělování migrantů. Bratislava avizovala, že k tomuto kroku přistoupí hned po zářijovém rozhodnutí ministrů vnitra EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Toto rozhodnutí (o kvótách) bylo přijato v rozporu s evropským právem. Kvóty považujeme na nerealizovatelné. Praxe ukazuje, že kvóty jsou fiaskem," prohlásil Fico po středečním zasedání kabinetu, který žalobu projednal.

Premiér naznačil, že žaloba napadá formu hlasování, kdy se uplatnila volba kvalifikovanou většinou, protože rozhodovali  ministři  a nepožadovala se jednomyslnost:  „Domníváme se, že rada ministrů vnitra měla rozhodovat jednomyslně a nikoli většinově, protože v daném případě se hlasovalo o návrhu komise a došlo ke změnám tohoto návrhu. V takovém případě se podle příslušné právní úpravy má rozhodovat jednomyslným hlasováním."

Slovenská vláda rozhodla o podání žaloby u Soudního dvora Evropské unie proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky na základě kvót sama bez hlasování poslanců.

„Nepotřebujeme k tomu mandát parlamentu,“ uvedl po zasedání kabinetu premiér Robert Fico.

Češi se nepřidají

Předseda slovenské vlády znovu zdůraznil, že s povinným přerozdělováním migrantů nesouhlasí. „Povinné kvóty jsou podle nás technicky nerealizovatelné. Je to čistý politický symbol,“ řekl.

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení 120 000 uprchlíků. Proti byly kromě Slovenska také Česko, Maďarsko a Rumunsko. Finsko se hlasování zdrželo.

Premiér Fico okamžitě oznámil, že se Bratislava chystá proti rozhodnutí podat žalobu u soudu v Lucemburku.

Ke Slovensku se pravděpodobně připojí také Maďarsko. Záměr ve středu zopakoval premiér Viktor Orbán, když mluvil o plánu EU přemístit z Turecka do Evropy dalšího půl miliónu uprchlíků. [celá zpráva]

Budapešť označila systém kvót za „povinné přesídlování“.

Česká vláda podání žaloby odmítla. Kritizoval ji za to prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám