Hlavní obsah

Unie hrozí Řecku vyloučením z Schengenu kvůli uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie upozornila Řecko, že mu pozastaví členství v Schengenském prostoru bez kontroly vnitřních hranic, jestliže do poloviny prosince nezastaví příliv uprchlíků do zbytku Evropy. Informoval o tom web listu Financial Times (FT). Podle něj roste ve zbytku unie hluboká nespokojenost s neochotou Atén začít intenzivně hlídat svou hranici s Tureckem, která je zároveň vnější hranicí osmadvacítky.

Foto: Martin Polák, Právo

Na opuštěné hraniční přechody by se měly vrátit kontroly. Ilustrační foto.

Článek

Řecko má prý na řešení situace čas jen do 17. prosince, tedy do příštího unijního summitu.

Možnost vyřazení z Schengenu je podle několika unijních ministrů a vysokých představitelů jediným prostředkem, jak přesvědčit řeckého premiéra Alexise Tsiprase, aby splnil své sliby a začal s unií spolupracovat.

Bezprecedentní

V případě, že EU splní svou hrozbu, půjde o první případ, kdy by členské zemi bylo pozastaveno členství v schengenském prostoru od jeho založení v roce 1985.

Tlak na Atény souvisí se snahou zpřísnit kontroly na společné vnější hranici EU, a zajistit tak přežití vlastního Schengenského prostoru, jehož propustnost pro běžence vyvolává již vážnou kritiku v mnoha zemích Unie.

Evropská komise tento měsíc navrhne vznik společných pohraničních jednotek, které by se ujaly kontroly vnější hranice EU, a to i případně proti vůli hraničních států, v tomto případě Řecka.

Ministři vnitra zemí EU, kteří se sejdou v pátek, mají dát podle FT jasně najevo, že přistoupí k drastičtějším opatřením, pokud setrvá Řecko v nečinnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďaři jsou vděční českým policistům

Čeští policisté, kteří v rámci mise V4 střeží vnější výspu Schengenu na maďarsko-srbské hranici, našli za stěračem svého vozu lístek se vzkazem, který jim...

Haag opět hrozí „minischengenem“

Protože v schengenské zóně bez hranic chybí „solidarita“ tváří v tvář uprchlické krizi a politická vůle „rozložit zátěž“, mohou země SRN či Nizozemsko vytvořit...

Fico: Je čas vyloučit Řecko ze schengenu

Podle slovenského premiéra Roberta Fica přichází čas na vyřazení Řecka ze schengenu. „Nemůžeme tolerovat, že máme členský stát, který otevřeně rezignoval na...

Výběr článků

Načítám