Hlavní obsah

V Afghánistánu zůstane příští rok dvanáct tisíc vojáků NATO

Brusel

Přibližně 12 tisíc vojáků NATO a několika partnerských států bude v Afghánistánu působit také v roce 2016. O pondělním rozhodnutí ministrů zahraničí členských zemí Aliance informoval novináře její generální tajemník Jens Stoltenberg. Podoba mise Rozhodná podpora, která především pomáhá s výcvikem afghánských jednotek, může podle něj být v průběhu roku upravena tak, aby odpovídala vývoji v zemi.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Americký voják v Afghánistánu. Archivní snímek

Článek

"V Afghánistánu jsme, protože je v našem vlastním bezpečnostním zájmu bojovat s extrémismem, terorismem a bránit tomu, aby se tato země znovu stala útočištěm mezinárodních teroristů," prohlásil Stoltenberg.

Zatím ale podle něj není rozhodnuto, zda vojáci v zemi zůstanou i v roce 2017. Záležet bude především na vývoji bezpečnostní situace. Jisté už nyní je, že Aliance následně počítá s "velmi silným civilním politickým partnerstvím" s Kábulem.

Třináctiletá válka

Před rokem ukončilo NATO své 13 let trvající bojové nasazení v Afghánistánu a odpovědnost za bezpečnost převzaly místní síly. S jejich financováním až do roku 2017 Aliance pomáhá na základě rozhodnutí summitu v Chicagu v roce 2012.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mluví k novinářům.

Ročně afghánské bezpečnostní síly v jejich současné velikosti vyjdou na čtyři miliardy dolarů ročně.

Ministři zahraničí členských zemí se dohodli, že zahájí jednání o tom, jak zajistit potřebné peníze až do roku 2020. Některé státy už své příspěvky slíbily, Stoltenberg ale nyní nechtěl říci, které to jsou. Dohoda by měla být připravena do summitu NATO ve Varšavě v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám