Hlavní obsah

Merkelová buduje v EU jádro ochotné rozdělit si uprchlíky

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová se snaží sdružit část zemí Evropské unie do skupiny, která vytvoří společný systém přerozdělování uprchlíků z tureckých utečeneckých táborů. Ve skupině má být podle spolkové kancléřky osm zemí: Německo, Rakousko, Nizozemsko, Řecko, Belgie, Finsko, Švédsko a Lucembursko.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Myšlenka je taková, že nahradíme ilegální migraci právně ukotvenou migrací. Bude to složité, ale rozhodně to bude za tu námahu stát,“ cituje server EUobserver Angelu Merkelovou.

Zmíněné země o záměru jednaly separátně v Bruselu před víkendovým summitem Evropské unie a Turecka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Koalice ochotných

„Z prvních rozhovorů jsme nevyvodili žádné konkrétní záměry. Nemluvili jsme o konkrétních číslech,“ dodala německá kancléřka s tím, že se v budoucnu budou moci do „koalice ochotných“ přidat i další země osmadvacítky.

Detaily by měly být projednány v řádu dní a návrh by pak mohla Evropská komise předložit Radě EU na zasedání 17. prosince letošního roku.

V4 tradičně proti

Polská premiéra Beata Szydłová v souvislosti s plánem německé kancléřky podotkla, že se lídři zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska před summitem rovněž sešli a potvrdili si společné stanovisko. Jakýkoliv systém plošného přerozdělování migrantů je nepřijatelný.

„Nedovedu si představit, že byl přijat kancléřkou Merkelovou navrhovaný systém, který by byl později aplikován na další členské země,“ reagovala polská premiérka.

Reklama

Související články

Juncker podpořil projekt dvourychlostní Evropy

Evropská unie bude muset změnit svůj rámec, aby některé země mohly postupovat ve všem společně, a jiným aby umožnila menší účast. V Bruselu to ve středu...

Výběr článků

Načítám