Hlavní obsah

Turecko předalo Rusům ostatky sestřeleného pilota

– Ankara • Aktualizováno

Turecko v pondělí v Ankaře předalo ruským představitelům ostatky jednoho z letců ruského bitevníku, který minulý týden na syrské hranici sestřelilo Turecko. Tělo pilota bylo hned poté odesláno do Ruska a v pondělí v podvečer repatriováno. Uvedla to turecká vládní tisková agentura Anadolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry padajícího sestřeleného Su-24Video: Reuters

 
Článek

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 v úterý na hranici se Sýrií, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor.

Moskva však obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím a nijak ho nevarovali. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek z repatriace ruského pilota Olega Peškova.

Událost zmrazila vztahy obou zemí a Rusko kvůli ní v sobotu uvalilo na Turecko sankce, zahrnující mimo jiné omezení dovozu tureckého zboží či dopravního spojení mezi oběma zeměmi. [celá zpráva]

Může se to stát znovu, varuje Ankara

Jeden z letců stroje zasaženého tureckými stíhačkami F-16, Oleg Peškov, byl zabit, když se po katapultování snášel na padáku na syrské straně hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Je mrtvý, křičí nad tělem sestřeleného pilota syrští rebelovéVideo: Reuters

Zbraňového operátora Konstantina Murachtina zachránily na syrském území při společné akci speciální síly Ruska a Sýrie. Peškov byl posmrtně vyznamenán titulem hrdina Ruska. [celá zpráva]

Turecký premiér Ahmet Davutoglu, jehož země je členem NATO, v neděli varoval, že k podobným incidentům může docházet i nadále, pokud Rusko nebude koordinovat své vojenské akce v Sýrii s mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám