Hlavní obsah

Automaty použité v Paříži byly jugoslávské Zastavy M70

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Několik zbraní použitých muslimskými radikály při krvavých pařížských útocích z 13. listopadu bylo vyrobeno ve zbrojovce Zastava v srbském městě Kragujevac. Uvedl to šéf firmy Milojko Brzaković, kterého citovala agentura AP. Šlo o upravené verze kalašnikovů Zastava M70.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

 
Článek

Dva dny po atentátech, při nichž ve francouzské metropoli zahynulo 130 lidí, srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović poslal řediteli společnosti Zastava sériová čísla zbraní nalezených v Paříži během útoků a po nich.

„Myslím si, že jich bylo sedm či osm, ve všech případech šlo o kalašnikovy,” prohlásil Brzaković. Zbraně podle něj srbská firma vyrobila ještě před rozpadem bývalé Jugoslávie na úplném počátku devadesátých let.

Před rozpadem Jugoslávie byly všechny republiky zásobovány zbraněmi vyráběnými firmou Zastava. Automaty M70 dostávala jugoslávská armáda od sedmdesátých let. Liší se třemi chladícími drážkami na předpažbí a silnějším použitým materiálem těla zbraně, takže jdou odolnější než sovětské AKM. „Tyto pušky byly dodávány na vojenské základny ve Slovinsku, v Bosně či Makedonii pro potřeby Jugoslávské lidové armády,” dodal ředitel firmy. Uvedl, že po rozpadu země mohly být prodány dalším zájemcům.

Kalašnikov se dá sehnat za zhruba 700 eur 

Po skončení válek na Balkáně začal vzkvétat nezákonný obchod se zbraněmi z regionu, které se prodávaly na většinu kontinentů. Srbský ministr vnitra Stefanović v pátek řekl, že Srbsko zahájilo vyšetřování s cílem zjistit, jestli se z oblasti stále nějaké zbraně pašují.

Podle Reuters tato cesta zbraní do Francie či Belgie funguje, přes hranice se vozí rozebrané a ukryté v autě či kamionu. „Lidé je schovávají třeba v nádrži,” řekl agentuře veterán balkánských válek říkající si Nemac. Evropské bezpečnostní složky se sice snaží proti pašování zbraní z této oblasti bojovat, podle srbské policie se však podaří odhalit nanejvýš třetinu kontrabandu.

Hodně těchto zbraní se dostalo do Belgie, která měla dlouho liberálnější zákony o zbraních.

Kalašnikov jugoslávské výroby se prý dá sehnat za zhruba 700 eur (19 000 korun), albánské modely jsou o něco levnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám