Hlavní obsah

Krymu stále chybí elektřina

Sevastopol/Simferopol/Kyjev

Krym se nadále potýká s problémy kvůli nedostatku elektřiny poté, co radikální aktivisté 21. listopadu na Ukrajině odpálili dva sloupy vysokého napětí. Dodávky elektřiny se stále zmenšují, většinou jsou k dispozici jen pár hodin. Krymský vicepremiér sice oznámil napojení země na ruskou síť, ale pak to sám dementoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Krymu opravují poškozené sloupy elektrického vedeníVideo: Reuters

 
Článek

Za „přání vydávané za skutečnost” označil krymský vicepremiér Michail Šeremet své prohlášení o tom, že z ruské pevniny už proudí na černomořský poloostrov Krym první megawatty ruského proudu. Šeremet nejdřív dodávku ruské elektřiny slavnostně ohlásil, aby později zprávu sám dementoval. Kerčský přístav sice proud dostal, ale z energobloku opravené tepelné elektrárny v Simferopolu, a nikoli z Ruska.

Na budování „energetického mostu” z Ruska se ale podle něj usilovně pracuje. Jeho první část má být dokončena v polovině prosince, další pak v polovině příštího roku. Elektrická energie bude na Krym proudit podmořským kabelem, celý projekt podle ruských médií přijde ruskou státní pokladnu na téměř pět miliard rublů (dvě miliardy korun).

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Obyvatel Krymu si svítí petrolejkou

Blamáž svědčí o nervozitě krymských úřadů, které se potýkají s těžkou energetickou krizí. Dodávky elektřiny pro domácnosti v Simferopolu byly zkráceny z 12 hodin denně na pouhé čtyři hodiny. Když se po snížení dodávek nepodařilo naplnit ani grafikon tří dvouhodinových dodávek, během devíti hodin budou jen dvě dvouhodinové dodávky. Uvedl to starosta Gennadij Bacharev pro stránku FlashCrimea.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Fronta aut před pumpou v krymské Jevpatoriji

V Sevastopolu jsou stanoveny dvě dodávky během šesti hodin.

Dva milióny obyvatel Krymu jsou odkázány na dieselové generátory, které pokrýt poptávku zdaleka nestačí. Školy jsou zavřené, veřejná doprava z větší části nefunguje. U čerpacích stanic se tvoří dlouhé fronty, protože lidé si vytvářejí zásoby pro dieselové generátory. Na problémech se přiživují spekulanti, bují černý trh.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Prodej generátoru v Simferopolu

Podle reportáže agentury Reuters ale zastavení dodávky proudu z Ukrajiny prorusky orientované obyvatelstvo spíš semklo. „Lepší být bez proudu v Rusku, než s proudem na Ukrajině,” řekl novinářům jeden z obyvatel poloostrova.

Rusko a separatisté omezují dodávky uhlí 

Rusko a povstalecké regiony v Donbasu odvetou za energetickou blokádu Krymu omezily dodávku uhlí pro ukrajinské tepelné elektrárny. Oznámil to v pátek na schůzi ukrajinského parlamentu ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Uhlí podle něj Ukrajině stačí na měsíc.

Díky zásobám uhlí může ukrajinský energetický systém podle ministra stabilně fungovat až 50 dnů, v dlouhodobé perspektivě ale může vzniknout problém.

Rusko už v úterý pohrozilo, že může dodávky uhlí Ukrajině pozastavit.

Ukrajina už delší dobu ve snaze snížit závislost na Donbasu a na Rusku dováží uhlí z Jihoafrické republiky, které je ale i kvůli dopravě po moři podstatně dražší. Demčyšyn řekl, že Kyjev s JAR o rozšíření dodávky jedná.

Reklama

Související témata:

Související články

Krym je bez elektřiny, vyhlášen nouzový stav

Ruskem anektovaný Krym se v noci na neděli ocitl bez dodávek elektrické energie z Ukrajiny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace vyhlásilo na poloostrově...

Výběr článků

Načítám