Hlavní obsah

Armádu fanatiků zničíme, slíbil Hollande na tryzně za oběti teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie udělá vše pro zničení „armády fanatiků” zodpovědných za pařížské atentáty. Na pietním aktu k uctění 130 obětí teroristických útoků z 13. listopadu v pařížské Invalidovně to v pátek uvedl prezident François Hollande. Kromě prezidenta se tryzny zúčastnilo zhruba 2600 smutečních hostů, včetně přeživších a pozůstalých obětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Na tryzně zazněla francouzská hymna a promítaly se fotografie některých z obětí teroristických útoků v PařížiVideo: AP

 
Článek

„Slibuji, že Francie udělá vše pro to, aby zničila armádu fanatiků, která je zodpovědná za tyto zločiny," uvedl Hollande na adresu radikálů z organizace Islámský stát, která se k teroru přihlásila.

Zopakoval také, že útoky v Paříži považuje za vyhlášení války. Francie se ale kvůli ohrožení terorismem nebude měnit a zůstane taková, jakou ji milovali ti, kteří při atentátech zahynuli, dodal prezident. Francouzi podle něj nepodlehnou „ani strachu, ani nenávisti".

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouzské vlajky na budově poblíž pařížské Invalidovny, kde se konala tryzna za oběti teroristických útoků z 13. listopadu 2015.

Na počátku tryzny před proslovem hlavy státu zazněla Marseillaisa, státní hymna, která se pro mnohé Francouze v posledních dnech stala symbolem odporu proti terorismu, ale i šanson belgického zpěváka Jacquesa Brela. Následně byla přečtena jména a věk všech 130 obětí.

Sarkozy i Le Penová 

Kromě Hollanda, členů vlády a parlamentu se tryzny účastnili také bývalý prezident Nicolas Sarkozy, pařížská starostka Anne Hidalgová, ale i předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová.

Někteří pozůstalí se však tryzny odmítli zúčastnit s tím, že vláda nepřijala po lednových teroristických útocích dostatečná opatření, aby dalším atentátům zabránila.

Hollande už dříve Francouze vyzval, aby si u příležitosti dnešního pietního aktu vyzdobili svá obydlí státními vlajkami. Zájem o trikolóry byl tak velký, že ho výrobci a prodejci nebyli schopni uspokojit. Mnoho lidí si tak francouzské vlajky tisklo alespoň na papír.

Na sociální síti Twitter se pod hashtagy #FiersdelaFrance či #hommagenational objevily i nápaditější způsoby, jak se vyrovnat s nedostatkem trikolór, například pomocí modré, bílé a červené košile.

Teroristické útoky z 13. listopadu si vyžádaly kromě 130 obětí na životech také více než 350 zraněných. Teroristé zaútočili v okolí stadiónu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde přátelské fotbalové utkání s Německem sledoval také prezident Hollande, na restaurace, kavárny a na koncertní síň Bataclan, v níž zahynulo 89 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám