Hlavní obsah

Vrazi z Paříže byli na seznamu teroristů, ale jen v Belgii

Brusel

Radnice i policie v přistěhovalecké bruselské čtvrti Molenbeek měly seznam 85 lidí podezřelých z terorismu, na němž figurovali strůjce atentátů Abdelhamid Abaaoud a tři jeho komplicové; bratři Brahim a Salah Abdeslamovi i Mohamed Abrini. Poslední dva jmenovaní jsou stále na útěku.

Foto: Reuters

Belgická policie

Článek

Abaaoud podle seznamu byl v té době v Sýrii, Abdeslamové byli součástí "islamistického hnutí" a Abrini se ze Sýrie do Belgie údajně vrátil.

Starostka Molenbeeku Françoise Schepmansová se hájí tím, že asi stovka policistů nemůže ohlídat 100 tisíc obyvatel, z nichž značná část je nezaměstnaná a má problémy se zákonem. Sledovat mladé zradikalizované muslimy by podle ní měla federální vláda.

Tajné služby seznam zřídily po odhalení teroristické buňky ve Verviers na východě Belgie letos v lednu. Podobné seznamy zaslaly údajně i jiným belgickým obcím. Cílem bylo zajistit nad radikály vyšší dohled a případně jim zabránit odnětím pasu v odchodu do Sýrie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abdelhamid Abaaoud má být strůjcem atentátů v Paříži. Nyní pobývá v Sýrii.

Belgičana marockého původu Abaaouda zabila francouzská policie při razii na předměstí Saint-Denis minulou středu, údajně v té době plánoval spáchat další atentát v pařížské obchodní čtvrti La Défense.

Brahim Abdeslam spáchal 13. listopadu sebevražedný atentát v ulicích Paříže. Jeho bratr Salah a Mohamed Abrini jsou stále na útěku a je na ně vydán mezinárodní zatykač.

Belgické úřady se staly po pařížských atentátech terčem kritiky za to, že umožnily radikalizaci svých občanů a vznik teroristických buněk v zemi.

Řada odborníků i politiků vidí jako důvod belgického selhání přílišnou rozdrobenost místní správy, která tak prý není schopna dostatečně rychle a jednotně reagovat na bezpečnostní problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám