Hlavní obsah

EU rozšíří jednání o vstupu Turecka, oznámila Ankara

Ankara

Evropská unie v rámci přístupových rozhovorů s Tureckem otevře další kapitolu týkající se ekonomiky a monetární politiky. Oznámil to nový turecký ministr pro Evropu Volkan Bozkir s tím, že EU s jednáním souhlasila, napsala ve čtvrtek BBC.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Bozkir ve středu na Twitteru napsal, že se 17. kapitola otevře během rozhovorů v Bruselu 14. a 15. prosince.

Evropská unie souhlasila s uspíšením zamrzlých přístupových rozhovorů v rámci dohody o migraci. Ankara by měla výměnou za odblokování rozhovorů a finanční pomoc ve výši tři miliardy eur během dvou let regulovat proud uprchlíků. Na území Turecka jsou jich asi dva milióny. V neděli se turecký premiér Ahmet Davutoglu zúčastní summitu evropských lídrů o migrační krizi.

Vstup Turecka do EU je vnímán velmi kontroverzně. Podle kritiků by velká muslimská země s mnoha zaostalými vesnickými oblastmi změnila charakter unie.

Jednání o vstupu byla zahájena v roce 2005, ale dosud bylo otevřeno jen třináct kapitol z třiceti pěti a jen jedinou týkající se vědy a výzkumu se podařilo uzavřít. Rozhovory záhy zamrzly a byly přerušovány. Důvodem je nevyřešená otázka Kypru, na který Turecko vtrhlo v roce 1974. Ostrov je dosud rozdělen, přičemž samozvanou Severokyperskou republiku vyhlášenou v roce 1983 uznává jen Ankara.

Turecké zákony nejsou v souladu s evropskými

EU má také dlouhodobě výhrady k porušování lidských práv v Turecku a Evropská komise na podzim opět vyzvala Turecko, aby posílilo demokracii a zlepšilo otázku dodržování lidských právě, přičemž zdůraznila nutnost provedení soudní reformy.

„Reformní proces v minulém roce v Turecku zpomalil kromě jiného také kvůli volebním průtahům a pokračujícímu politickému rozdělení,” uvedla komise a zdůraznila, že klíčové zákony v oblasti vlády práva, svobody vyjadřování a shromažďování jsou v rozporu s evropskými standardy.

Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn zmínil i zastrašování novinářů a médií a také změny v zákonech, které umožňují blokovat obsah na internetu. Upozornil, že prezident zasahuje do řady oblasti vnitřní i zahraniční politiky, což vyvolává otázky, zda nepřekračuje ústavní pravomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám