Hlavní obsah

Cameron chce zapojit Británii do bombardování Islámského státu v Sýrii

Londýn

Islámský stát (IS) je jednou z největších hrozeb pro Velkou Británii, a ta by se proto v Sýrii měla zapojit do útoků proti tomuto radikálnímu hnutí. Britské poslance ke schválení vzdušných úderů dopisem vyzval premiér David Cameron.

Foto: ČTK/AP

Britský premiér David Cameron

Článek

Britové už podnikají nálety proti IS a podle Camerona je v národním zájmu rozšířit nálety také na pozice džihádistů v Sýrii. Cameron už jednou s tím záměrem u poslanců narazil. Hrozba je ale podle ministerského předsedy tak velká, že nelze nečinně přihlížet. Poslance proto vyzývá, aby názor přehodnotili.

„Čím déle je Islámskému státu dovoleno v Sýrii posilovat, tím větší bude představovat hrozbu. Je špatné, když Spojené království nechává jiné země, aby zajišťovaly jeho bezpečnost, a očekávat, že letecké posádky jiných zemí ponesou břímě a rizika útoků proti IS v Sýrii, aby zastavily terorismus tady v Británii,“ napsal Cameron dopisem zahraničnímu výboru dolní komory parlamentu.

Rozhodnutí o vstupu do boje se podle britského premiéra nepřijímá snadno, ale parlament a vláda musí přijmout za lidi odpovědnost. Cameron upozornil, že Islámský stát stál za všemi sedmi odhalenými plány teroristů k útoku na britské půdě.

Zatím není jasné, kdy budou britští poslanci o Cameronově návrhu hlasovat. Vláda dala opakovaně najevo, že návrh předloží, jakmile bude mít zajištěn souhlas napříč stranami.

V Sýrii už útočili

Zahraniční sněmovní výbor dříve zveřejnil zprávu, která pro vzdušnou intervenci v Sýrii klade několik podmínek. Intervence by podle výboru neměla být podniknuta bez „jasné mezinárodní strategie“.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Britští piloti ovšem už opakovaně v Sýrii útočili. Letos v červenci vláda přiznala, že se trojice Britů účastnila náletů, ovšem v rámci akcí spojeneckých sil. V srpnu pak britské královské letectvo podniklo v Sýrii nálet, jehož oběťmi se stali radikální islámští bojovníci, kteří byli britskými občany. Jednal se o vůbec první potvrzený smrtící nálet Britů v Sýrii a také o bezprecedentní útok na britského občana v zahraničí v novodobých dějinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám