Hlavní obsah

Do Německa přijdou až dva milióny běženců, varuje Mnichov

Právo, vpl

Pokud nápor běženců zůstane tak silný jako dosud, přijde jich do konce roku do Spolkové republiky nikoli 1,5 miliónu, jak předpovídaly nejvyšší odhady, ale dva milióny. Listu Augsburger Allgemeine to řekl Oliver Platzer, mluvčí bavorského ministerstva vnitra.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Iránský migrant drží hladovku na hranicích mezi Řeckem a Makedonií

Článek

Jen od počátku letošního září do poloviny listopadu zaregistrovala spolková a bavorská policie celkem 456 tisíc přistěhovalců. K tomu je zapotřebí přičíst ty, kteří bez povšimnutí překračují zelenou hranici. Denně tak celkem do Německa pronikne čtyři až deset tisíc utečenců.

Oficiální registrační systémy vykazují výrazně nižší čísla – jednak kvůli tomu, že evidence se zpožďuje, jednak mnozí běženci se odmítají zaregistrovat. Centrální systém EASY vykazoval počátkem listopadu podle spolkového ministerstva vnitra za letošek 770 166 migrantů. Do konce října obdržel Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) 362 153 žádostí o azyl.

Spolkové ministerstvo vnitra podle svého šéfa Thomase de Maizièra (CDU) má k dispozici odhad, kolik neregistrovaných utečenců se nyní v Německu zdržuje. Na žádost týdeníku Focus však ministerstvo odmítlo toto číslo uvést. „Není to číslo, na němž byste mohli stavět zpravodajství,“ zdůvodnil mluvčí ministerstva.

Ze 165 zbylo 40

Nejistota v počtu neregistrovaných přistěhovalců vede k sílící nejistotě mezi poslanci vládních konzervativců CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Klaus-Peter Wilsch (CDU), si všiml ve svém volebním obvodu v záchytném středisku pro běžence, že v noci dorazilo 165 ještě nezaregistrovaných migrantů. „Ráno jich ve třech tělocvičnách nezůstalo víc než 40. Zbytek se rozptýlil neznámo kam,“ upozornil.

Wilsch patří ke stále početnější skupině poslanců CDU/CSU, kteří se podle Focusu snaží přimět Merkelovou ke změně kurzu. „Musíme vědět, kdo se dostal do země,“ řekl. „Připravovaná registrační centra problém neřeší, do nich dorazí jen ti uprchlíci, kteří budou chtít.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám