Hlavní obsah

Radnice ve Francii nechtějí pohřbít teroristy

Paříž

Francie řeší, kde pohřbít těla teroristů zabitých během atentátů v Paříži 13. listopadu a při zátahu na pařížském předměstí Saint-Denis minulou středu. U dvou je jasné, že budou muset být pohřbeni ve Francii, protože tam žili, jedna z radnic ale už oznámila, že na hřbitově není místo, uvedl list Le Figaro.

Foto: ČTK/AP

Ženy zapalují svíčku na místě jednoho z útoků v Paříži.

Článek

Ve Francii budou určitě pohřbeni Omar Ismail Mostefai, který se narodil na pařížském předměstí Courcouronnes a žil ve městě Chartres, a Samy Amimour, jenž žil v Drancy.

Radnice v Courcouronnes již oznámila, že Mostefai nebude na místním hřbitově uložen, protože v „muslimské části už není místo”. Starosta Chartres sdělil, že žádnou žádost ohledně Mostefaiova pohřbu neobdržel. Podobně se vyjádřil i starosta Drancy, tamní hřbitov podle něj nemá muslimskou část.

Ostatní teroristi žili v Belgii a jejich těla tam pravděpodobně budou převezena, ledaže by jejich rodiny výslovně požádaly o pohřeb v místě úmrtí, tedy ve Francii. Pak by palčivý problém, kam pohřbít atentátníky, zdědila pařížská radnice.

Problém byl už s pohřby vrahů z Charlie Hebdo

Francie otázku kolem pohřbu teroristů neřeší poprvé. Francouzský islamista Mohamed Merah, který v roce 2012 zavraždil na ulici v Toulouse tři židovské děti a rabína, měl normální pohřeb v obci Cornebarrieu poté, co Alžírsko odmítlo žádost jeho rodiny, aby byl Merah pohřben ve své rodné zemi. Starosta si pohřeb nepřál, ale musel se podřídit zákonu. [celá zpráva]

Pohřeb teroristů, kteří vraždili v lednu v redakci Charlie Hebdo, byl o něco diskrétnější, poznamenává Le Figaro. Rodina bratrů Kouachiových původně žádala pohřeb v obci Dammartin-en-Goële, kde byla dvojice při zásahu zabita, ale pak od toho ustoupila. Said Kouachi byl nakonec pohřben v Remeši. Tamní úřady byly proti tomu, ale nakonec se musely podřídit zákonu. Chérif Kouachi byl pohřben v noci v obci Gennevilliers, nikdo z jeho rodiny nebyl přítomen. Další terorista Amedy Coulibaly, který útočil v obchodě s košer potravinami, leží na pařížském hřbitově Thiais. Pohřbít ho musela nechat radnice. Hroby všech tří teroristů jsou anonymní. [celá zpráva]

Podle zákona existují tři možnosti: zesnulý může být pohřben v místě trvalého bydliště, tam, kde zemřel, nebo tam, kde už jeho rodina vlastní hrobku.

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Expert na ekonomii a právo v pohřebnictví Jean-Luc Bringuier soudí, že jediný způsob, jak zajistit, aby se hroby teroristů nestaly poutním místem, je pohřbít mrtvé anonymně. Takové rozhodnutí podle něj kvůli možnému „narušení veřejného pořádku” náleží starostovi dané obce. „Na rodině je, aby zaplatila pohřeb. Pokud na to nemá prostředky, pak je to na veřejných institucích,” řekl Bringuier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám