Hlavní obsah

Ukrajina zavřela své nebe pro všechna ruská letadla

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina ve středu zakázala všem ruským letadlům i leteckým přepravcům vstup do svého vzdušného prostoru. Zákaz se vztahuje i na tranzitní lety a pramení ze strachu Kyjeva z ruských provokací. V Kyjevě to oznámil premiér Arsenij Jaceňuk.

Foto: Sergei Ivanov, ČTK/AP

Airbus A330 společnosti Aeroflot. Ilustrační foto

Článek

„Ruským aeroliniím ani letadlům již více není povoleno využívat ukrajinský vzdušný prostor,“ citují ukrajinského ministerského předsedu agentury TASS a UNIAN.

Rozhodnutí Jaceňuk vysvětlil „nynější vyostřenou vojenskou a zahraničně-politickou situací". Patrně tím měl na mysli sestřelení ruského suchoje tureckým letectvem, které tvrdí, že bombardér narušil jeho vzdušný prostor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinská vláda podle agentury TASS v této souvislosti varovala, že podobně jako Turecko nebude tolerovat jakékoliv provokace tohoto typu.

Bezvýznamné, zaznělo z Moskvy

Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Tamní letecké společnosti už podle ČTK zareagovaly prohlášením, že považují zákaz letů na Ukrajinu a zapovězení přeletů přes její vzdušný prostor za bezvýznamné.

Také mluvčí ruské agentury pro civilní letectví Rosaviacija agentuře TASS řekl, že ukrajinský zákaz není příliš významný.

"Po katastrofě u Doněcku (sestřelení malajsijského letadla) absolutní většina ruských aerolinek z bezpečnostních důvodů přes Ukrajinu nelétá," uvedl mluvčí. "Ukrajinský zákaz proto není příliš aktuální," dodal.

Přímé spojení nefunguje od října

Letecké spojení mezi ruskými a ukrajinskými městy fakticky nefunguje už od konce října, kdy Kyjev zakázal lety na Ukrajinu ruským společnostem, které provozují linky na anektovaný Krym.

Moskva odvetou odepřela lety do Ruska pěti ukrajinským leteckým společnostem,  připomněla ČTK. Zákaz tranzitních letů pro ukrajinské letouny Rusko vydalo už loni.

Reklama

Související články

Ukrajina zablokovala nákladní dopravu na Krym

Ukrajina pokračuje v tlaku na Krym. Poté, co aktivisté přerušili elektrické vedení, vláda v pondělí dočasně zakázala veškerou nákladní dopravu mezi Ukrajinou...

Výběr článků

Načítám