Hlavní obsah

Schengen zachrání jen přerozdělování migrantů, prohlásila Merkelová

– Berlín

Pokud má dál fungovat schengenský prostor, bude nutné vytvořit trvalý mechanismus pro rozdělování běženců mezi země Evropské unie. Ve Spolkovém sněmu to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Uprchlickou krizi přirovnala k hospodářským problémům eurozóny. V obou situacích se podle ní ukázalo, že se EU dostatečně neintegrovala.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Angela Merkelová během projevu ve Spolkovém sněmu

Článek

„Stejně jako pro udržení společné měny bylo nutné udělat další integrační kroky, bude je nutné udělat i v tomto případě, protože se ukazuje, že současný systém není dostatečný,” míní Merkelová.

„Solidární rozdělení běženců podle hospodářské síly a připravenost k zavedení trvalého mechanismu proto není žádná drobnost. Naopak to je rozhodující otázka pro to, zda může být schengenský prostor nadále udržen,” dodala kancléřka.

Jít příkladem

Merkelová také uvedla, že Německo nemůže v EU pouze klást požadavky, ale musí také jít příkladem v péči o běžence. Berlín to podle ní dělá, když nabízí všem uprchlíkům v zemi jazykové a integrační kurzy a snaží se jim také zajistit praxi ve firmách.

„Od lidí, kteří nás žádají o pomoc, ale na oplátku očekáváme, že přijmou naše hodnoty a že se aktivně budou snažit integrovat,” zdůraznila kancléřka.

Ministři vnitra Evropské unie v září schválili rozdělení 120 tisíc běženců mezi země Evropské unie, přestože několik států včetně Česka bylo proti. Německo podporuje zavedení mechanismu, který by umožňoval rozdělovat uprchlíky mezi evropské země trvale bez potřeby dalšího hlasování.

Berlín tento požadavek zdůvodňuje především skutečností, že v současnosti leží hlavní tíha uprchlické krize na třech zemích: Německu, Rakousku a Švédsku. Do Německa letos přišlo už přes 900 tisíc žadatelů o azyl.

Reklama

Související články

Kancléřčin dort k výročí: Hořké mandle

Berlínské muzeum voskových figurín Madame Tussaudové se může pochlubit hned třemi Angelami Merkelovými. Nejstarší ji zachycuje v roce 2005, kdy se stala poprvé...

Výběr článků

Načítám