Hlavní obsah

Další útok na Paříž měl přijít do týdne. Vůdce teroristů se vrátil na místa činů

Paříž
Aktualizováno

Strůjce teroru v Paříži Abdelhamíd Abaaoud chtěl krátce po útocích na šesti místech francouzské metropole zosnovat další atentát. Spolu s dalšími komplici měl v plánu zaútočit v pařížské obchodní čtvrti La Défense. Vyšetřovatelé podle prokurátora zjistili také to, že Abaaoud se po atentátech, které si vyžádaly 130 mrtvých a 350 zraněných, „vrátil na místa činů”.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abdelhamíd Abaaoud na archivním snímku ze Sýrie

Článek

S odvoláním na závěry vyšetřování o tom informovala pařížská prokuratura a dodala, že se v pařížské čtvrti Saint-Denis podařilo najít samopal a dva pásy s výbušninami. Podobají se těm, jež byly použity při útocích z 13. listopadu.

Zkontrolovat zkázu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abaaoudův návrat na místo činu prokázala analýza dat poskytnutých mobilním operátorem. Ukázalo se, že strůjce pařížských útoků nastoupil do metra a vydal se zpátky do centra.

Navštívil každé z šesti míst, na nichž došlo k teroristickým útokům, včetně hudebního klubu Bataclan, kde teroristé zavraždili 90 lidí.

Na místo konání koncertu se strůjce pařížských útoků vrátil dokonce ještě v době, kdy uvnitř stále probíhala intervence zásahové jednotky francouzské policie, uvedl vrchní pařížský prokurátor Francois Molins.

„Domnívají se, že se Abaaoud v noci, kdy k útokům došlo, vrátil na místo činu, především tedy před Bataclan mezi 22:30 a 0:30,“ informovala reportérka televize France 24 Catherine Norris-Trentová. Ke všem šesti útokům došlo v krátkém sledu okolo 21:30.

Útok v La Défense

Pařížská prokuratura také v úterý potvrdila dřívější informace, že teroristé chtěli zaútočit ve čtvrti La Défense. [celá zpráva]

Předchozí zprávy ale rozšířila. Podle vyšetřovatelů mělo k atentátu v La Défense dojít 18. nebo 19. listopadu. Podle prokurátora Molinse chtěl v tomto obchodním srdci Paříže zaútočit Abdelhamíd Abaaoud se svými komplici. Vyšetřovatelé ale neřekli, kdo měli být Abaaoudovi spolupracovníci a jestli jsou případně na svobodě.

Zabránit dalšímu krveprolití se podařilo díky razii, kterou provedla policie a armáda v bytě na pařížském předměstí Saint-Denis, kde se Abaaoud a jeho komplici ukrývali. [celá zpráva]

Molins v úterý také uvedl, že vznesl obvinění vůči muži, který teroristům poskytl ubytování.

„Jawad Bendaoud osobně uvítal teroristy 17. listopadu večer. Nemůže být nejmenší pochybnosti o tom, že byl součástí této teroristické organizace,” řekl novinářům Molins.

Falešná stopa?  

Hon na teroristy tak stále pokračuje a to i v Belgii a Německu. Německá policie na severozápadě země prověřovala tip ohledně možného úkrytu hledaného Salaha Abdeslama, jenž je podezřelý z podílu na teroristických útocích v Paříži a momentálně patří k nejhledanějším teroristům světa. [celá zpráva]

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Němci však muže nenašli a operaci v podvečer ukončili, informovala agentura Reuters.

"Podezření se nepotvrdilo. Nic nenasvědčuje tomu, že by byl Salah Abdeslam v oblasti přítomen. Nikoho jsme nezatkli," uvedla policejní mluvčí.

Nový podezřelý

Belgický soud mezitím vydal evropský a mezinárodní zatykač na dalšího muže, jenž je z podílu na pařížských útocích podezřelý.

Jedná se o třicetiletého Mohameda Abriniho, který měl dva dny před útoky jednoho z jejich strůjců v autě značky Renault Clio odvézt na benzínovou pumpu, kde jej zachytily bezpečnostní kamery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám