Hlavní obsah

Nová polská premiérka chce po atentátech odstoupit od kvót na migranty

– Varšava • Aktualizováno

Nedávné teroristické útoky v Paříži podle nové polské premiérky Beaty Szydlové ukázaly potřebu přehodnotit dohodu o přerozdělení uprchlíků podle kvót mezi země Evropské unie. Podle ní není Varšava připravena je přijmout.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Situace se podle premiérky po útocích v Paříži změnila, Polsko není připraveno na to, aby přijali navržené množství uprchlíků, a proto bude přesvědčovat partnery v EU, aby usedli k vyjednávacímu stolu a znovu se nad kvótami zamysleli, uvedla Szydlová na pondělní tiskové konferenci.

K atentátům v Paříži se přihlásil Islámský stát, mezi útočníky byli Francouzi, u jednoho se našel syrský pas, který se později ukázal jako padělaný. Šéf Evropské komise  Jean-Claude Juncker už dříve nabádal k nezaměňování uprchlíků s teroristy, atentát s migrací bezprostředně nesouvisí ani podle českého ministra vnitra Milana Chovance. [celá zpráva]

„Bezpečnost Poláků klademe nade všechno,” zdůraznila šéfka nové konzervativní vlády, která vzešla z říjnových voleb. „Budeme přesvědčovat, abychom usedli ke stolu a zamysleli se nad tím, zda navržená řešení jsou dobrá,” řekla. Varšava podle ní respektuje přijatá rozhodnutí, ale „to neznamená, že nebudeme přesvědčovat, aby se toto stanovisko (o přerozdělení uprchlíků) změnilo”.

Szydlová ale kvóty odmítala už před atentáty v Paříži, kterými nyní argumentuje. Před volbami tvrdě kritizovala svou předchůdkyni Ewu Kopaczovou, že na ně přistoupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám