Hlavní obsah

Německo se státním pohřbem rozloučilo s kancléřem Schmidtem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Státním pohřbem se Německo v pondělí rozloučilo s bývalým západoněmeckým kancléřem Helmutem Schmidtem. Jeho památku v Hamburku uctili nejvyšší představitelé země v čele s prezidentem Joachimem Guackem a šéfkou vlády Angelou Merkelovou. Mezi zhruba 1800 smutečními hosty a řečníky nechyběl například někdejší ministr zahraničních věcí USA Henry Kissinger.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová u rakve Helmuta Schmidta

Článek

„Bude nám všem chybět,“ ocenila Schmidta kancléřka Merkelová. Schmidtova smrt podle ní nezanechala mezeru jen v politice, ale i ve světě publicistiky. "Když byl přesvědčen, že je třeba udělat něco důležitého, udělal to a nebál se následků. Byl připraven zaplatit i tu nejvyšší cenu," řekla o Schmidtovi kancléřka.

Mezi hosty v hamburském kostele svatého Michala nechyběli ani bývalí němečtí prezidenti Christian Wulff a Horst Köhler, bývalí prezidenti Itálie Giorgio Napolitano nebo Francie Valéry Giscard d'Estaing. Schmidtovu památku přijeli uctít i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Českou republiku zastupovali ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a velvyslanec Tomáš Jan Podivínský.

Další tisíce lidí lemovaly ulice Hamburku, aby Schmidtovi vzdaly poslední hold.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Německý prezident Joachim Gauck před rakví Helmuta Schmidta

Foto: Bundesregierung/Guido Bergmann/Handout, Reuters

K smutečním hostům promluvil i bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vojáci za přihlížení tisíců lidí v ulicích nesou rakev s tělem bývalého kancléře Helmuta Schmidta.

Foto: Fabian Bimmer/Files, Reuters

Helmut Schmidt

Bývalý západoněmecký kancléř Schmidt zemřel před dvěma týdny ve věku 96 let. Schmidt nejprve v první vládě sociálních demokratů vedené Willym Brandtem působil v čele resortu financí. Vládu pak vedl mezi lety 1974 a 1982, kde země nejen ekonomicky sílila, ale také ji sužovalo politické násilí ze strany extremistických hnutí v čele s Frakcí Rudé armády. Schmidt je považován za jednoho ze strůjců evropského měnového systému, který předcházel zavedení eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám