Hlavní obsah

Dvě desítky protiteroristických razií v Belgii, Salah Abdeslam stále uniká

Aktualizováno

Policisté v Bruselu a v Charleroi v neděli večer provedli rozsáhlou protiteroristickou akci. V metropoli zablokovali ulice u náměstí Grande Place, v hotelech zasahovali vojáci. V Bruselu nadále platí nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. V neděli se na tom shodla bezpečnostní rada státu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgický voják před Grand Place v centru Bruselu

Článek

Policie při 22 raziích zadržela 16 podezřelých, jeden člověk utrpěl zranění při kolizi s policejním vozidlem. S odkazem na prokuraturu agentura uvedla, že Salah Abdeslam, který se podílel na teroru v Paříži, mezi zadrženými není.

Některá místa v metropoli policie během razie evakuovala. Lidé byli vyzváni, aby nevycházeli ven a nezůstávali u oken. Zatím není jasné, proti komu konkrétně byla akce zaměřena. Policisté v jednom případě použili k zablokování ulice i autobus městské hromadné dopravy.

Podle agentury AFP operace skončila krátce po 23:30.

Operace podle televize RTBF, která odkázala na zdroj z policie, probíhala také ve valonském městě Charleroi, kde se nachází letiště Brusel Jih.

Velká belgická média na žádost úřadů shodně uvedla, že o akci nebudou poskytovat žádné informace, aby operaci nenarušila.

Policie se domnívá, že se v Bruselu zřejmě skrývá mimo jiné Salah Abdeslam, který řídil jedno z aut teroristů v Paříži. Salaha minulou sobotu, tedy na druhý den po útocích, vyzvedli dva belgičtí známí a zavezli ho zpět do Belgie, kde se jeho stopa ztratila. V sobotu se však médiím přihlásili dva jeho kamarádi a vypověděli, že jim Abdeslam volal z Bruselu.

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl a ujel ve voze BMW směrem do Německa. Oficiální zdroje tuto informaci nepotvrdily.

Foto: ČTK/AP

Salah Abdeslam policii stále uniká.

„Ohrožení je považováno za vážné a bezprostřední,“ citovala belgického premiéra Charlese Michela agentura AP.

Pro zbytek země platí druhý stupeň ohrožení. Podle Michela zůstanou zavřené školy, bude posílena policie. Mimo provoz zůstane rovněž metro a podzemní tramvajová doprava.

Zatím není jasné, jak dlouho mimořádná opatření potrvají.

V souvislosti s atentáty v Paříži byl v Bruselu vyhlášen stav nejvyššího ohrožení v sobotu. Policisté nalezli ve čtvrti Molenbeek množství zbraní a výbušnin a nadále pátrají po nejméně dvou podezřelých. „Situaci sledujeme každou minutu. Není důvod to tajit. Existuje reálná hrozba, ale pracujeme dnem i nocí na vypořádání se s ní,“ doplnil. Podle starosty čtvrti Schaerbeek Bernarda Clerfaye se v Bruselu nacházejí dva teroristé přichystaní zaútočit.

V metropoli byla zrušena také všechna fotbalová utkání, stejně jako další sportovní klání. Zavřených zůstalo i mnoho plaveckých bazénů a také ve spoustě kaváren a restaurací byla v sobotu v 18:00 hodin už tma. Odvolán byl mimo jiné i koncert populárního francouzského rockera Johnnyho Hallydaye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám