Hlavní obsah

V Hannoveru mělo být odpáleno pět bomb, píše FAZ

Aktualizováno

Ani pět dní po zrušení přátelského fotbalového utkání mezi Německem a Nizozemskem kvůli hrozbě teroristického útoku na stadiónu v Hannoveru úřady stále nevědí, zda byla hrozba reálná. V nedělním vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se však objevila informace, že francouzské tajné služby své německé kolegy varovaly, že radikální skupina chce v dolnosaské metropoli odpálit až pět bomb.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policisté prohledávají stadión v Hannoveru.

Článek

Podle FAZ se měl v úterý v Hannoveru odehrát "do nejmenších detailů naplánovaný teroristický útok". Německé úřady ho údajně zmařily jen díky na poslední chvíli odvolanému utkání. Skupina prý plánovala udeřit na pěti místech metropole spolkové země Dolní Sasko.

Tři bomby měly vybuchnout na fotbalovém stadiónu, jedna na autobusové zastávce a další na vlakovém nádraží tohoto půlmiliónového města. Teroristé, jimž úterní útok nevyšel, mohou podle FAZ kdykoli znovu udeřit. O hrozícím útoku prý Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky, informovali francouzští zpravodajci.

Rozporuplné názory na důvěryhodnost varování

Německá veřejnoprávní televizní stanice ZDF ale v neděli s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů informovala, že vyšetřovatelé zatím nemají žádnou konkrétní indicii, která by naznačovala, že by teroristická buňka plánující útok v Hannoveru skutečně existovala. Mezi zpravodajci panují prý rozdílné  francouzských kolegů.

Mezistátní zápas Německa s Nizozemskem byl v úterý kvůli hrozbě zrušen asi 90 minut před začátkem. Na fotbalový zápas měla dorazit německá kancléřka Angela Merkelová a několik ministrů spolkové vlády včetně ministra vnitra Thomase de Maiziérea. Na stadiónu se žádné bomby nenašly, německá policie ani nikoho v této souvislosti nezadržela. Na nádraží v Hannoveru policie odpálila podezřelý balíček, údajně šlo o atrapu bomby. [celá zpráva]

Podle ZDF registruje úřad BfV v Německu zhruba 1100 lidí působících na "islamisticko-teroristické" scéně. Asi 420 z nich považuje za nebezpečné, neboť by mohli případně sáhnout k použití násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám