Hlavní obsah

Krym je bez elektřiny, vyhlášen nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruskem anektovaný Krym se v noci na neděli ocitl bez dodávek elektrické energie z Ukrajiny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace vyhlásilo na poloostrově nouzový stav. Informovala o tom agentura Reuters. Ruská média uvádí, že sloupy elektrického vedení na ukrajinské straně byly odpáleny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krym je bez elektřiny, vyhlášen nouzový stavVideo: Reuters

 
Článek

"Krym je bez proudu, nemohu zatím sdělit podrobnosti," citovala agentura TASS šéfa energetické společnosti Krymenergo Viktora Plakidu. Výpadek nastal v 00:20 moskevského času (sobota 22:20 SEČ).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že bez elektřiny zůstalo všech zhruba 1,9 miliónu obyvatel poloostrova. Vyhlášené mimořádné opatření má platit do doby, než bude zásobování elektřinou opět obnoveno.

"Všechny nemocnice hlásí, že spustily své naftové generátory a že přijaly potřebná opatření," uvedly krymské úřady. Poloostrov je nyní podle úřadů v takzvaném izolovaném režimu, kdy je odkázán výhradně na své nouzové zdroje energie.

Odpálené stožáry

Agentura Interfax napsala, že v jihoukrajinské Chersonské oblasti, která s Krymem přímo sousedí, byly na trase vedení na Krym vyhozeny do povětří dva rozvodné stožáry. Spekuluje se, že za akcí stojí radikální skupina Blokáda Krymu, která zveřejnila na internetu snímky odpálených sloupů, odpovědnost za exploze ale odmítla s tím, že je to dílo sabotérů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace již v pátek varovalo obyvatele Krymu, aby se připravili na možné výpadky elektřiny, zajistili si dostatek baterií a také vodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám