Hlavní obsah

Kancléřčin dort k výročí: Hořké mandle

Právo, Vladimír Plesník

Berlínské muzeum voskových figurín Madame Tussaudové se může pochlubit hned třemi Angelami Merkelovými. Nejstarší ji zachycuje v roce 2005, kdy se stala poprvé kancléřkou a nejmladším vůdcem v dějinách Německa. Další nesou datum 2009 a 2013, tedy druhého a třetího období.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Čas byl v rámci změn milosrdný – vždy jen trochu víc vrásek a více sebevědomí. Většinu hostů muzea ta trojice překvapí. „Považoval jsem ji za vyšší,“ říká jeden. Druhý dodává, že vypadá překvapivě dobře. „Myslím, že to s ní jde z kopce, a to má namáhavé roky před sebou,“ přemítá návštěvnice.

Totéž si myslí další: „Uprchlická krize se na ní podepsala tak, že bude zapotřebí další figurína.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Němci jí věří
60 procent Němců soudí, že žádný jiný politik nedokáže řešit nadcházející výzvy lépe než ona
Opak si myslí 19 procent
Spokojenost s tím, jak si vede, vyslovilo 70 procent
Jen 32 procent souhlasí s jejím přístupem k utečencům
82 % ji hodnotí jako inteligentní
62 % jako silného lídra
55 % cení její odvahu
54 % vítá její věcnost

Angela Merkelová si v neděli připije s kruhem věrných svým oblíbeným francouzským červeným na výročí – přesně deset let řídí nejsilnější evropskou zemi. Tak, jak většina Němců chtěla: klidně, věcně a umírněně. Když se změnila společnost, přizpůsobila pružně tomu svou politiku i svou stranu – křesťanskou demokracii (CDU).

Uprchlíci jsou noční můrou

Teď se však dosud její takřka neotřesitelná pozice podlomila. Její otevřená náruč, a především neuvážené výroky, jež zdvihly masy uprchlíků, proti ní postavily nejen část veřejnosti, ale také spolustraníky.

„Teď hraje o vše – o odkaz, o přežití,“ uváděl komentář televize ARD a list Frankfurter Rundschau položil kacířský dotaz: „Může skončit už brzy?“ a vzápětí si odpověděl: „Ano, je to možné.“

Spolustraníci, mezi nimi i dva její dřívější věrní pretoriáni – ministři financí a vnitra Wolfgang Schäuble a Thomas de Maiziére –, a především sesterská bavorská CSU ji podle týdeníku Der Spiegel dotlačí k tiché kapitulaci.

Vzestup „děvčete“

„Ačkoli ještě slovně dál trvá na postoji nanejvýš vstřícném vůči běžencům, její straničtí přátelé ji krok za krokem donutí ke korektuře kurzu. S každým takovým nášupem od nich se odlamuje kousek její autority,“ podotkl.

Podruhé vdaná a bezdětná Angela Merkelová vyrostla v NDR. Narodila se však v roce 1954 v západoněmeckém Hamburku – její otec, protestantský pastor, se však rozhodl přestěhovat na východ. Než v roce 1989 padla berlínská zeď, stačila Angela vystudovat fyziku a udělat si doktorát, provdat se za spolužáka Ulricha Merkela a rozvést se s ním. V roce 1990 vstoupila do CDU a poprvé vyhrála parlamentní křeslo.

Pilná a snaživá žena z bývalé NDR – nic lepšího si Helmut Kohl, tehdejší kancléř a sjednotitel Německa, nemohl přát. Ochrannou ruku nad ní držel tak nepokrytě a usilovně, až se jí začalo říkat „Kohlovo děvče“. Děvče se však v roce 2000 vyšvihlo do čela strany, když Kohlovi odvážně poradila, aby se odebral do politické výslužby kvůli finančnímu skandálu.

Po roce 2008 provedla svou zem světovou ekonomickou a finanční krizí, která mimořádně výkonné německé ekonomice v podstatě nijak neublížila. Její hlavní heslo znělo: „po krizi bude v Německu ještě lépe než před ní“ – a to se povedlo.

„Je, jaká je, někdy odměřená nebo zamlklá, když její sevřené rty vyjadřují nesouhlas. Nedává moc najevo své emoce a vždycky se soustředí na to, co dělá. Nikdy se nepředvádí,“ všiml si britský týdeník The Economist.

Kancléřka má ráda německou operu, pěší túry v italských horách a za svůj vzor opakovaně uvádí výkonnou, šetřivou a vždy se ovládající švábskou hospodyňku. Nikdy nepodlehla výhodám svého postavení a dál nosí své hranaté kalhotové kostýmy, sama nakupuje v diskontním supermarketu a tráví víkendy na spartánské chatě severně od Berlína. Teď se ocitlo v sázce i to, aby nemusela vyměnit kancléřský úřad u Sprévy za svou chatu dříve, než zamýšlela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám