Hlavní obsah

Teroristé v Paříži si nevybírali. Vraždili i muslimy

Paříž

Oběťmi džihádistických útoků v Paříži se stali i muslimové. Při nejkrvavějším masakru v poválečné historii Francie jich teroristé povraždili nejméně šest.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Pařížané po celý víkend navštěvují místa pátečních útoků i další památníky obětem, které ve městě vznikly.

Článek

Jednou z muslimských obětí se stala Hodda Saadiová, která v hudebním klubu, kde teroristé minulý pátek při koncertu z kalašnikovů bezhlavě stříleli do obecenstva, slavila pětatřicáté narozeniny.

Útok islámských radikálů připravil o život i její o dva roky starší sestru a matku dvou dětí Halimu.

Bratři zavražděných Chalíd a Bašír měli štěstí, že seděli v přilehlé kavárně, kde se jim kulky teroristů vyhnuly.

„Jsme obyčejní lidé, kteří milují svou rodinu. Naši rodiče se zhroutili, bylo nás osm sourozenců a teď už je nás jen šest,“ řekl televizi iTélé jeden z přeživších bratrů Chalíd.

Spolu s bratrem přežili díky tomu, že si v kavárně lehli na zem a předstírali, že jsou mrtví. Když střelba po zásahu speciální policejní jednotky konečně skončila, našel Chalíd zohavená těla svých sester bezvládně ležet na zemi.

Mladší sestru Hoddu, která v klubu slavila narozeniny, teroristé trefili do hlavy, v době příjezdu záchranářů byla nicméně ještě naživu. Naděje vyhasla až v nemocnici, kde se ji lékaři snažili stabilizovat.

Rodinný přítel řekl televizi France 3, že rodina pochází z Tuniska a obě sestry vyrostly v Burgundsku. „Byly hrozně energické, tvrdě pracovaly a žily život na plno,“ řekl muž, jenže si nepřál být jmenován.

Když umírala, držel jsem ji za ruku

Rukou islámských teroristů zemřeli i další muslimové. Mezi nimi i jednačtyřicetiletá matka osmiletého dítěte Džamila Houdová, která pracovala jako recepční v centrále sítě obchodů s módními obchody značky Isabela Marant.

Foto: Handout, Reuters

Džamila Houdová na nedatované fotografii z Facebooku, kterou zveřejnila agentura Reuters.

Osudnou se jí stala večeře v café Belle Epique, kam si spolu s manželem minulý pátek večer vyrazili na večeři. „Když umírala, držel jsem ji za ruku, ale nic jsem nezmohl. Nemohl jsem jí vrátit život. Požádala mě, abych se postaral o naši dceru a já jí to slíbil,“ řekl v rozhovoru pro televizi France 2 zkroušený manžel zavražděné Gregory Reibenberg.

Jejich dítě prý věří, že je zesnulá matka „nahoře v nebi“ a od pařížského masakru „k ní každý den promlouvá“.

Muslimové se jim musí postavit

Sestra Džamily o ní v rozhovoru pro deník L'Echo Republicain řekla, že z ní její svobodomyslnost dělala přesně to, co se teroristé snaží zničit. „Oni nenávidí svobodu, chtějí ji zahubit, kdekoliv se vyskytne. Francouzští muslimové proti nim musí bojovat zuby nehty a stát musí udělat, co je v jeho silách, aby je zastavil,“ míní.

Zemřít ”musel” také devětadvacetiletý Kheireddine Sahbi, hudebník a student Sorbonny, známý pod uměleckým jménem Didine. Pocházel z Alžírska.

„Didine, můj příteli...opustil jsi nás tak mladý, zemřel jsi v Paříži, tak daleko od nás a vzal jsi sebou svou radost ze života a tolik naděje,“ napsal na jeho facebookový profil jeden z přátel.

Nejste muslimové, jste podvodníci

Islamisté zavraždili také sestřenici francouzského fotbalisty Atsu Diakitéovou a osmadvacetiletého Mohameda Amine Ibholmobaraka, který vyučoval na Pařížském architektonickém institutu.

Mohamed zemřel v kavárně Le Carillon, kde seděl se svou ženou Mayou. Ta přežila, ale utrpěla vážné zranění.

Po útocích se mezi spoustou květin a vzkazů objevil i vzkaz teroristům: „My jsme muslimové a vy jste podvodníci“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám