Hlavní obsah

Srbsko pouští jen některé migranty, ostatní se bouří

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Srbsko a Makedonie začaly pouštět přes svoje území jen uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. „Ostatní migranty od hranic vracejí zpět,“ sdělil podle agentury MTI Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Srbsko pouští jen některé migranty, přes hraniční kontrolyVideo: Reuters

 
Článek

Melita Šunjičová, mluvčí UNHCR v Bělehradě, potvrdila, že ze srbsko-makedonské hranice jsou migranti z jiných zemí vráceni zpět. „Pro vpuštění do země musí mít Syřané, Afghánci a Iráčané řeckou nebo makedonskou registraci,“ dodala mluvčí. Ve čtvrtek bylo podle MTI vráceno od hranic několik stovek lidí.

Skandují na hranicích  Germany, Germany!

Maďarská televize M1 uvedla, že migranti, které nepustili dál, začali ve čtvrtek na hranici protestovat a skandovali hesla „Germany, Germany“.

Policie shromáždila migranty u budovy nádraží, kde čekali na autobusy, které je měly odvézt do Bělehradu.

Nemůžeme pustit přes hranice nikoho na území Srbska, kdo nemůže pokračovat v cestě
Aleksandar Vulin, srbský ministr sociálních věcí

Zatímco Syřané, Afghánci a Iráčané s registrací mohou dál, migranti z některých afrických států nikoli. Srbský ministr sociálních věcí Aleksandar Vulin uvedl, že Bělehrad přistoupil k tomuto opatření poté, kdy podobný postup avizovaly Chorvatsko i Slovinsko. Obě země totiž ohlásily, že už nebudou přijímat ekonomické migranty.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Uprchlíci na makedonsko-srbské hranici

„Musíme svou zemi chránit. Nemůžeme pustit přes hranice nikoho na území Srbska, kdo nemůže pokračovat v cestě,“ reagoval Vulin.

Ve čtvrtek se objevily první pokusy migrantů proniknout ze Srbska do Chorvatska přes zelenou hranici. Úřady zadržely asi 300 lidí, které vrátily do Srbska, uvedla agentura MTI.

Srbsko už dříve posílilo policejní síly na hranici.

Mluvčí slovinské policie Drago Menegalija v písemném prohlášení uvedl, že budou vpouštěni migranti pouze „ze zemí, kde jsou ozbrojené boje“.

Slovinská opozice: Lidé se vzbouří

Srbský deník Danas uvedl, že všechny státy od Makedonie po Rakousko mohou do týdne utěsnit hranice.

„Může o tom rozhodnout Evropská unie, ale pouze za předpokladu, že Turecko bude spolupracovat. Pokud se tak nestane, zvýší se tlak na Řecko, které ho neustojí. Je téměř jisté, že vytlačení migrantů by se neobešlo bez násilí,“ uvedl deník.

Podle listu po útocích v Paříži už německá kancléřka Angela Merkelová neobhájí představy o otevřených hranicích. „Z tohoto hlediska bude klíčové páteční jednání šéfů diplomacie členských zemí Evropské unie,“ dodal deník Danas.

Janez Janša, předseda opoziční Demokratické strany Slovinska, varoval, že pokud slovinská vláda nezastaví příliv migrantů do země, může dojít k projevům občanského odporu.

„Vláda si neuvědomuje, jaké škody způsobuje špatnými rozhodnutími v otázce migrační  krize,“ uvedl Janša. Od poloviny října překročilo chorvatsko-slovinské hranice 237 tisíc migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám