Hlavní obsah

Slovensko od příštího roku zavádí elektronické dálniční známky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od ledna příštího roku se budou na Slovensku používat už pouze elektronické dálniční známky. Slovenská Národní dálniční společnost (NDS) si od nového systému slibuje stoprocentní úspěšnost při odhalování automobilů jezdících bez dálničních známek a nárůst tržeb.

Kamión převrácený na D5

Článek

„Kamerový systém odhalí tyto řidiče s takovou jistotou, že se jim jízda bez známky určitě nevyplatí,“ uvedl šéf NDS Milan Gajdoš. Zavedením elektronických dálničních známek odpadá fyzická kontrola vozidel přímo na dálnicích, která zpomalovala dopravu.

Elektronické dálniční známky na příští rok budou v prodeji od první poloviny prosince 2015. Budou k dostání na čerpacích stanicích, na hraničních přechodech nebo v e-shopu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ceny dálničních známek se nemění a k dispozici budou roční, měsíční a desetidenní. Nové dálniční známky začnou platit 1. ledna 2016. Letošní dálniční známky budou platit do konce ledna 2016.

Elektronické dálniční známky mají už několik let například v Maďarsku. Řidiče zde kontroluje kamerový systém i vozidla dálniční správy. Maďarští řidiči si elektronické známky pochvalují. „Koupím si známku začátkem roku přes internet, nic nemusím lepit na čelní sklo a jezdím celý rok,“ říká János z Budapešti.

Reklama

Výběr článků

Načítám