Hlavní obsah

Slovensko zadrželo dvacet cizinců včetně Araba, který sestavoval drony

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Od zavedení přísnějšího bezpečnostního režimu po pařížských teroristických útocích zadrželi na Slovensku dvacet cizinců. Většinou se jednalo o nelegální migranty, byl mezi nimi i občan Saúdské Arábie, který na Slovensku zkoušel drony. Ve čtvrtek to uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

V šestnácti případech zadrželi policisté ilegální uprchlíky, kteří byli vyhoštěni. Čtyři osoby  stále drží policie.

Byl mezi nimi například občan Saúdské Arábie. „Začal dávat dohromady a zkoušet drony,“ vysvětlil Kaliňák, proč jeho chování Slováci vyhodnotili jako podezřelé.

„Předstíral, že chodí na různé kurzy, že spolupracuje s muslimskou komunitou na Slovensku,“ uvedl Kaliňák. Ministr naznačil, že v tomto případě šlo pravděpodobně o psychicky narušenou osobu. V poslední době byl prý hospitalizován na psychiatrii a došlo ke změně jeho chování. Muž má být vyhoštěn na deset let ze Slovenska.

Dalším byl Alžířan, který byl zadržen v obci Smižany v okresu Spišská Nová Ves na východě Slovenska, který přijel na Slovensko ze západní Evropy a neměl v pořádku doklady. Na Slovensku se fiktivně oženil s občankou Slovenské republiky. Podle televize Joj byl Alžířan zadržen v romské osadě.

U dvou dalších zadržených osob ještě nebyla zjištěna jejich totožnost. Přijely z Francie, kde použily falešné bulharské doklady, které byly registrované jako odcizené. Měli u sebe větší množství peněz.

Přísnější zákony 

Slovensko připravuje zpřísnění zákonů týkajících se terorismu a posílí stavy policie. Slovenská bezpečnostní rada ve středu vyzvala k přehodnocení trestného činu teroru.

„Pracovní skupina zhodnotí, zda skutková podstata trestného činu teroru obsahuje všechny možné aktivity, které přichází v úvahu,“ uvedl premiér Robert Fico po zasedání bezpečnostní rady. Podle něj by mohl být člověk obviněný z trestného činu teroru automaticky umístěn do vazby.

„Práva obviněného by neměla být stejná, jako práva obviněných v jiných formách trestných činů,“ dodal Fico. Premiér předpokládá personální posílení bezpečnostních složek a také změny v zákonech o Slovenské informační službě a policejním sboru.

Slovenská vláda se nebrání ani případné změně ústavy týkající se základního práva omezení svobody. „Pokud by padl návrh na omezení některých práv, budu nucen požádat o setkání představitele opozičních stran, zda je shoda v myšlence novelizace ústavy v tomto duchu,“ konstatoval Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám