Hlavní obsah

EK žalovala ČR u soudu EU kvůli směrnici o řidičských průkazech

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise poslala Česko a další čtyři země Unie k Soudnímu dvoru EU. Státy podle komise nepřevedly správně do národních pravidel unijní směrnici o řidičských průkazech. Komise to oznámila ve čtvrtečním pravidelném balíčku přestupků zemí vůči unijnímu právu. Řízení kvůli tomuto problému komise zahájila v létě 2014, letos v únoru Česko, Estonsko, Itálii, Portugalsko a Slovinsko na trvající problém upozornila podruhé.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Česku se nepodařilo mezi roky 2004 až 2011 zajistit vydávání řidičských průkazů pouze osobám, které v ČR skutečně pobývají. Podle názoru komise přitom jde o zásadní součást boje proti tomu, aby lidé obcházeli například zákaz řízení v jedné členské zemi EU tím, že o potřebný doklad požádají v jiném unijním státě.

Řidičské průkazy z té doby, které jsou stále platné, tak podle názoru komise ohrožují důvěryhodnost systému řidičských průkazů v EU a také bezpečnost silničního provozu.

Česko prý také nesplnilo některé další povinnosti, když například nezajistilo, aby určité skupiny vozidel odpovídaly skupinám uvedeným ve směrnici.

Komise se na soud obrátila také kvůli tomu, že se zmíněné státy nepřipojily k evropské síti řidičských průkazů označované jako "Resper". Ta může zemím pomáhat ve spolupráci v této oblasti a také přispívat k tomu, aby byly průkazy vydávány podle evropských pravidel. Smyslem je zajistit, aby lidé v EU nevlastnili více než jeden řidičský průkaz. Výměna informací prostřednictvím této sítě měla začít už v lednu 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám