Hlavní obsah

V Belgii pokračovaly razie, zatčeno devět lidí

Brusel
Aktualizováno

Belgická policie ve čtvrtek pokračovala v raziích a domovních prohlídkách v hlavním městě Bruselu a jeho okolí, odkud pocházeli někteří útočníci v Paříži. Policie zadržela celkem devět lidí. Vláda už připravuje zpřísnění protiteroristických zákonů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Policejní zásah na bruselském předměstí Molenbeek

Článek

Šest policejních zásahů v metropoli a jejím okolí potvrdila federální prokuratura. Jeden z nich je spojen s Bilalem Hadfim, jedním z mužů, kteří se v pátek odpálili u pařížského stadionu Stade de France. Mluvčí prokuratury dodal, že policie vedla o Hadfim od počátku roku spis, protože se o něm domnívala, že odjel bojovat za Islámský stát v Sýrii.

Policejní akce se soustředila na čtvrti Molenbeek, Jette a Laeken. Tamější zásah byl spojen s dalším teroristou Salahem Abdeslamem, který útočníky do Paříže vezl a doteď uniká.

Po poledni razie a prohlídky skončily. Nejméně jeden člověk byl zadržen.

Vláda zpřísní zákony

Belgický premiér Charles Michel mezitím v parlamentu ohlásil, že vláda chystá zpřísnění protiteroristických zákonů. Mají umožnit snadnější soudy a vyhoštění islámských radikálů a uvěznění bojovníků islámu po jejich návratu do země. Vláda chce také do budoucna znemožnit prodej předplacených anonymních telefonních SIM karet.

Belgie podle Michela na boj proti islamistům uvolní dalších 400 miliónů eur (téměř 11 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám