Hlavní obsah

Nezhoršujte situaci uprchlíků kvůli teroristům, vyzvala vlády HRW. Otřela se i o Česko

New York

Evropa a svět by neměly v atmosféře po teroru v Paříži a jiných útocích podlehnout hlasům po oslabování ochrany uprchlíků. Vyzvala k tomu ve čtvrtek lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), podle níž by se vlády neměly zříkat své zodpovědnosti kvůli obavám z násilných akcí omezeného počtu extremistů. V této souvislosti zmiňuje i Českou republiku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Kurdští uprchlíci na ostrově Lesbos

Článek

„Šíření strachu z uprchlíků, to je přesně ta reakce, o kterou skupiny jako Islámský stát usilují,“ uvedl zástupce ředitele HRW Iain Levine. Vysvětlil, že vlády by sice měly zlepšit procedury kolem uprchlíků a vytřídit radikály, ale „teď, více než kdy jindy“ také mají stát při „lidech vykořeněných ze svých domovů kvůli nenávistným ideologiím“ a „pomoci jim najít skutečnou ochranu“.

HRW podotýká, že některé země EU včetně Slovenska, České republiky a Polska spojují uprchlickou krizi s pařížskými útoky a vyzývají k obnovení hraničních kontrol, přísnější ostraze a omezení pro azylanty.

Podle organizace by ale správnější byla lepší koordinace mezi zeměmi Unie, která by omezila působení pašeráků a zlepšila bezpečnost.

„Místo toho, aby hrály do karet extremistickým skupinám a dělaly z uprchlíků obětní beránky, by měly vlády upevnit principy ochrany uprchlíků založené na mezinárodním humanitárním právu, ale také na soucitu a slušnosti,“ uvedl HRW.

Anketa

Mění útoky v Paříži váš názor na uprchlíky?
Ano
8,5 %
Ne
91,5 %
Celkem hlasovalo 1712 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám