Hlavní obsah

Útoky v Paříži udělaly z Francie a Ruska spojence

– Paříž

Spory jdou v kritické situaci stranou. Teroristické útoky Islámského státu v Paříži udělaly z Evropské unie a Ruska spojence. Moskva vyhoví žádosti prezidenta Francoise Hollanda, naváže s Francií vojenskou spolupráci a bude s ní bok po boku bojovat proti Islámskému státu. Ruský prezident už vydal příslušný rozkaz a do bojového přiblížení k syrskému pobřeží spěchá francouzská letadlová loď Charles de Gaulle.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle pluje do bojové pozice u syrského pobřeží.

Článek

„Do vaší oblasti pluje flotila s francouzskou letadlovou lodí, navážete s nimi přímé spojení a budete se k nim chovat jako ke spojencům,“ přikázal ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS námořnictvu.

„Je klíčové vyjednat plán společné operace na moři i ve vzduchu,“ dodal šéf Kremlu při návštěvě ruského Národního bezpečnostního centra, kde si vyslechl hlášení armádních velitelů.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Francouzský stíhací a přepadový letoun Dassault-Breguet Super Étendard na palubě letadlové lodi Charles de Gaulle

Spojenectví Francie a Ruska pramení z již zmíněných teroristických útoků, při nichž tři skupiny džihádistů z Islámského státu na šesti místech povraždili celkem 129 lidí a dalších 352 jich zranili. Sedm z teroristů se při útocích odpálilo.

Charles de Gaulle bude na dosah v řádu dní

Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle vyplula z vojenského přístavu v Toulonu na jihu Francie ve středu, informovala agentura AFP. Namířeno má do východního středomoří. V cíli by měla být v řádu dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko nasadilo do bojů s IS v Sýrii strategické bombardéryVideo: Reuters

S 26 stíhačkami, z nichž 18 je typu Rafale a osm typu Super-Etandard, ztrojnásobí údernou sílu francouzského letectva proti IS, hlavně v Sýrii, upřesnil před vyplutím admirál Jean Crignola.

Ten velí celé misi Task Force 476, která zahrnuje kromě francouzského námořnictva a letectva také několik zahraničních plavidel včetně fregat z Británie a Belgie, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám