Hlavní obsah

Rusko vyzkoušelo raketu Topol, má být schopna překonat protivzdušné systémy

Moskva

Rusko v úterý úspěšně vyzkoušelo mezikontinentální raketu RS-12M „Topol”, která může nést jaderné hlavice. Střela byla vypuštěna ze střelnice Kapustin Jar v Astrachaňské oblasti na jihu Ruska a zasáhla cíl ve cvičném prostoru v Kazachstánu. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na tiskovou službu raketových vojsk.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko vyvine útočný systém, který dokáže proniknout jakoukoli protiraketovou obranou.

Článek

Ve sdělení vydaném tiskovou službou se mimo jiné upozorňuje, že střelnice Kapustin Jar je speciálně vybavena k testování moderních bojových prostředků schopných překonávat systémy protivzdušné obrany. Testovaný Topol zasáhl "se stanovenou přesností" tisíce kilometrů vzdálený cíl na kazašské střelnici Sary-Šagan, uvádí se v tiskovém sdělení.

Agentura DPA připomněla, že v sobotu ruská jaderná ponorka Vladimir Monomach cvičně odpálila dvě rakety Bulava z oblasti Bílého moře. Bulava je raketou na tuhé palivo a spolu s novými ponorkami třídy Borej má v příštích desetiletích představovat páteř jaderných sil ruského námořnictva.

Přibude 40 nových střel

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden na jednání o rozvoji ruských ozbrojených sil prohlásil, že Rusko vyvine útočný systém, který dokáže proniknout jakoukoli protiraketovou obranou. [celá zpráva]

Dodal, že ruští zbrojaři za poslední tři roky postavili a otestovali nadějné systémy schopné plnit bojové úkoly i v oblastech chráněných mnohaúrovňovou protiraketovou obranou.

Letos v červnu u příležitosti zahájení výstavy a konference o vojenské technice Armija-2015 v Kubince u Moskvy šéf Kremlu řekl, že ruský jaderný arzenál do konce roku posílí více než 40 nových mezikontinentálních střel schopných proniknout jakoukoli protiraketovou obranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám