Hlavní obsah

Islamisté chtěli zaútočit během fotbalu v Hannoveru, Německo utkání zrušilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover
Aktualizováno

Úřady v německém Hannoveru zrušily v úterý plánované přátelské fotbalové utkání mezi reprezentacemi Německa a Nizozemska. Stalo se tak z bezpečnostních důvodů jen necelé dvě hodiny před zahájením. Německá policie měla podle hannoverského policejního prezidenta informace o tom, že islamisté chystají na stadiónu teroristický útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německo zrušilo utkání s NizozemímVideo: Reuters

 
Článek

„Máme konkrétní indicie, že někdo chtěl na stadiónu odpálit výbušninu,” uvedl policejní prezident Volker Kluwe. Varování přišlo od zahraniční tajné služby.

Podle televize n-tv policisté jednu nálož, která měla explodovat na stadiónu, našli. Agentura DPA ale uvedla, že se žádná výbušnina nenašla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Že stadiónu hrozilo nebezpečí, potvrdil i německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Připomněl, že zápas měl být připomenutím, že Evropa se nedá zlomit. "Ale v tak těžké situaci má v případě pochybností ochrana lidí přednost," dodal.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policisté prohledávají stadión v Hannoveru

Policie nejprve podle agentury Reuters před stadiónem HDI-Arena našla blíže nespecifikovaný podezřelý předmět. I když později uvedla, že nebyl nebezpečný, tak se kvůli konkrétní hrozbě bombového útoku rozhodla utkání zrušit. Na stadiónu bylo v té chvíli jen málo diváků, další tam policie už nevpouštěla.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policisté před fotbalovým stadionem v Hannoveru

Podezřelý předmět byl nalezen i na hannoverském nádraží, které policie uzavřela.

Diváci v klidu odešli

Německá reprezentace na Twitteru ohlásila, že hráči jsou v bezpečí a pod policejní ochranou.

Podle agentury AP divákům, kteří už na stadiónu byli, policisté radili, aby odcházeli v menších skupinách.

Následně byla ohlášena také evakuace koncertní haly TUI Arena pro 14 000 lidí, kde měla vystupovat skupina Söhne Mannheims. Policie však později tuto zprávu popřela. Objevily se i nepotvrzené informace, že v jednom vozidle ve městě nalezla policie výbušninu.

V Paříži nocovali na stadionu

Trenér německého týmu Joachim Löw už dříve uváděl, že se domníval, že bude úterní zápas zrušen. Němci sehráli v pátek v Paříži zápas s domácími Francouzi v době, kdy ve městě zaútočili teroristé, kteří se pokoušeli dostat i na stadion. Německá reprezentace pak musela z bezpečnostních důvodů přenocovat přímo na stadionu.

Agentura AFP informuje o zrušeném zápase

Úterní zápas s Nizozemskem měl podle Löwa především vyslat „vzkaz svobody a demokracie“, na výsledku by nezáleželo. Účast avizovalo množství veřejných osobností včetně kancléřky Angely Merkelové, aby ukázaly, že je teroristé nezastraší.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Policisté u stadionu v Hannoveru

U německých Cách policie v úterý zadržela sedm lidí, o nichž se domnívala, že by mohli být spojeni s terorem v Paříži. To se ale nepotvrdilo a všichni podezřelí byli po výslechu propuštěni. [celá zpráva]

K přátelskému utkání nastoupily v úterý večer také týmy Francie a Anglie, a to v londýnské Wembley. Mezi 80 000 diváků je i premiér David Cameron a princ William.

Už v úterý ráno bylo preventivně zrušeno přátelské utkání mezi Belgií a Španělskem v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám