Hlavní obsah

V airbusu nad Sinají vybuchla bomba, potvrdilo Rusko. Nabízí miliardovou odměnu

– Moskva • Aktualizováno

Příčinou říjnové katastrofy ruského letadla nad egyptským Sinajským poloostrovem byl teroristický útok. Ruská tajná služba oznámila, že v troskách airbusu, který se 31. října zřítil, byly nalezeny stopy výbušniny. Egypťané oznámili, že zadrželi dva zaměstnance letiště v Šarm aš Šajchu. Podezírají je z umístění bomby na palubu ruského airbusu, napsala agentura Reuters. Moskva na dopadení pachatelů vypsala více než miliardovou odměnu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Trosky ruského airbusu na Sinaji

Článek

"Je možné jednoznačně říci, že to byl teroristický akt," prohlásil na setkání vedeném Putinem ředitel FSB Alexandr Bortnikov.

Jednalo se podle něj o silnou trhavinu. „Podle odhadů našich expertů bylo na palubě výbušné zařízení o síle až jednoho kilogramu TNT. Zařízení na palubě vybuchlo a roztrhlo trup. Proto byly trosky rozesety ve velké vzdálenosti od sebe,“ cituje Bortnikova agentura TASS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruský prezident Vladimir Putin v této souvislosti oznámil, že je potřeba zintenzívnit nálety na Islámský stát a dodal, že Moskva najde lidi, kteří jsou za tragédii odpovědní.

Nabízejí miliardovou odměnu

„Najdeme teroristy, ať se skrývají kdekoli, a potrestáme,” řekl Putin podle agentury Reuters. FSB vypsala na dopadení pachatelů odměnu 50 miliónů dolarů, tedy v přepočtu asi 1,27 miliardy korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ruského letadlaVideo: Reuters

Dopravní letoun airbus A321 ruských aerolinií Kogalymavia byl na cestě z egyptského letoviska Šarm aš-Šajchu do Petrohradu, po necelé půl hodině se ale zřítil nad Sinajským poloostrovem asi 100 kilometrů jižně od města Al-Aríše.

Na palubě bylo 217 cestujících a sedm členů posádky. Všichni zahynuli. Kromě Rusů v letadle cestovali také pasažéři ukrajinské a běloruské národnosti.

O tom, že za říjnovou tragédií stáli teroristé, se spekulovalo od začátku, později se k verzi s bombou oficiálně přiklonily i americké a britské tajné služby a političtí představitelé obou zemí. Rusové i Egypťané byli zdrženlivější a hovořili o tom, že je potřeba počkat až na závěry vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám