Hlavní obsah

Přehledně: Teroristé, kteří vraždili v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzským a belgickým vyšetřovatelům se už podařilo identifikovat část teroristů, kteří v pátek ve třech skupinách zaútočili na šesti místech v Paříži, jakožto i několik jejich kompliců. Podle rádia RTL už znají i hlavu teroristické buňky, která za terorem ve francouzské metropoli stála.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abdelhamid Abaaoud

Článek

Abdelhamid Abaaoud, 27 let

Policisté podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala, Abdelhamida Abaaouda. Deník Guardian o tomto muži psal už v lednu, kdy ho označil za džihádistického vůdce. Belgické úřady jeho jméno zmiňovaly v souvislosti s dříve zmařenými teroristickými útoky ve Francii.

Policie registrovala Abaaouda jako extremistu také v souvislosti s Ibrahímem Abdeslamem, tedy mužem, jenž spáchal sebevražedný útok v café Comptoir Voltaire. Agentura Reuters doplnila, že se Abaaoud dva roky zdržoval v Sýrii, na území ovládaném Islámským státem.

Abaaoud, který je synem marockých přistěhovalců, podle informací agentury AP studoval na bruselské prestižní střední škole Saint-Pierre d'Uccle.

Abdelhamid Abaaoud

Ahmad Al Mohammad, 25 let

Držitel falešného pasu, který v pátek večer spolu se dvěma komplici s kalašnikovem v ruce vtrhl do hudebního klubu Bataclon, začal bezhlavě střílet do diváků a v okamžiku, kdy na místo dorazila zásahová jednotka, na sobě odpálil pás s trhavinami.

Otisky prstů potvrdily, že Mohammad byl v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Tvrdil, že uprchl ze syrského Idlíbu přes Makedonii a Srbsko. Ve skutečnosti ale Muhammad podle prokuratury pocházel ze syrského Halabu.

Falešný pas nalezený na místě činu

Samy Amimour, 28 let

Jeden ze sebevražedných útočníků, který se narodil v roce 1987 v Paříži. Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam je bruselský rodák, který v Belgii vypůjčil černé Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Francouzská policie ho v sobotu, tedy už po útocích, zastavila kvůli běžné silniční kontrole, nezadržela jej však. Abdeslam byl 126 dní na útěku a belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed a Bilal Hadafi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám