Hlavní obsah

Policie je na stopě šéfovi teroristických týmů z Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzští vyšetřovatelé znají hlavu teroristické buňky, která zosnovala sérii pátečních teroristických útoků v Paříži, při nichž zahynulo 129 lidí a dalších 352 utrpělo zranění. Tři skupiny teroristů měl řídit sedmadvacetiletý Abdelhamid Abaaoud z Bruselu, oznámilo to francouzské rádio RTL. Podle agentury Reuters nyní pobývá v Sýrii.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Posílená policejní ochrana na Place de la Republique

Článek

Informaci nicméně zatím nikdo oficiálně nepotvrdil a francouzský rozhlas neprozradil ani svůj zdroj. Deník The Guardian o tomto muži psal už v lednu, kdy ho označil za džihádistického vůdce, který po přestřelce uniká policii. A belgické úřady jeho jméno zmiňovaly v souvislosti s dříve zmařenými teroristickými útoky.

Policie registrovala Abaaouda jako extremistu v souvislosti s Ibrahimem Abdeslamem, který spáchal sebevražedný útok v café Comptoir Voltaire.

Abdelhamid Abaaoud

Abaaoud se narodil v Bruselu a vyrůstal na kvůli radikálním islamistům nechvalně známém předměstí Molenbek. Podle RTL udržoval pravidelné kontakty s jedním z teroristů, který se na masakru v Paříži osobně podílel. Abaaoud byl dříve v nepřítomnosti odsouzen ke 20 letům vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii.

Podle nepotvrzených informací měl u sebe Belgičan řeckou SIM kartu, přičemž právě na hranicích Řecka vstoupil na území Evropské unie člověk, jehož falešný pas se našel na místě jednoho z útoků v Paříži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám