Hlavní obsah

Policisté v sobotu zastavili jednoho z pařížských teroristů, nechali ho jít

Paříž

Francouzská policie už v sobotu ráno nakrátko zadržela bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podezřelého ze spolčení s islamistickými teroristy, kteří v pátek večer uskutečnili sérií koordinovaných útoků v Paříži.

Foto: francouzská policie

Francouzská policie pátrá po 26letém Saláhu Abdeslamovi. Varovala, že může být nebezpečný.

Článek

„Byla to běžná kontrola. V té době se po něm ještě pátrání nevyhlásilo,“ řekl AFP jeden z policejních představitelů.

Místní policie jej zběžně zkontrolovala na hranicích s Belgií u města Cambrai a nechala ho projet, řekli policejní činitelé agentuře AP. Vedení policie pak po Abdeslamovi v neděli vyhlásilo oficiální pátrání a zveřejnilo jeho fotografii.

Zda už tehdy měla policejní informační síť k dispozici Abdeslamovo jméno, nedokázal říci.

Druhé dva muže, kteří s ním přijeli z Francie, později zatkla belgická policie v bruselské čtvrti Molenbeek, která je baštou islamistických extremistů odcházejících bojovat do Sýrie za hnutí Islámský stát.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vojenská hlídka u Eiffelovy věže. Po pátečních teroristických útocích se v Paříži zvýšila ostraha.

Šestadvacetiletý Abdeslam je údajně tím, kdo si v Belgii pronajal vůz Volkswagen Polo, který ke koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky. Ti tam poté zastřelili zhruba dvě třetiny z celkového počtu 129 obětí pátečních útoků.

Francouzští vyšetřovatelé v neděli jako jednoho ze sebevražedných útočníků v Bataclanu identifikovali francouzského občana Omara Ismail Mostefaie, dalšími jsou zatím nejmenovaní občané Francie či Belgie.

V noci na pondělí zdroj blízký vyšetřování AP řekl, že policie jednoho ze tří sebevražedných atentátníků u stadiónu Stade de France identifikovala jako 20letého francouzského státního příslušníka jménem Bilal Hadfi.

Sebevrah, který na sobě nechal explodovat výbušniny na Voltairově bulváru, poblíž klubu Bataclan, byl identifikován jako 31letý Abdeslamův bratr Brahim Abdeslam.

Již sedm zadržených

Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z Mostefaiova okolí. Belgie zatkla rovněž sedm lidí. Z toho v Molenbeeku bylo zadrženo pět lidí, jedním z nich je další Abdeslamův bratr.

Salah Abdeslam se podle úřadů snažil odjet do Sýrie a policie ho zná také v souvislosti s drogami a držením zbraní. Francouzská policie požádala občany o pomoc při pátrání, varovala ale, že Abdeslam může být nebezpečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám