Hlavní obsah

Atentáty v Paříži mění situaci. Islámský stát Západu vyhlásil válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Páteční masakr v Paříži, který následoval po bombových útocích v Bejrútu a zřícení airbusu ruských aerolinií, tedy aktech teroru, k nimž se přihlásil Islámský stát, značí, že džihádisté změnili svou taktiku. Vůbec poprvé zosnovali sérii koordinovaných teroristických útoků v Evropě, tisíce kilometrů od samozvaného chalífátu, s cílem povraždit co možná největší počet civilistů.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

K restauraci Le Carillon v Paříži lidé celý den přinášeli květiny a svíčky na připomínku obětí, které tady zastřelili atentátníci.

Článek

„Překročili určitý mezník. Rozhodně změnili svou taktiku. Změnili své uvažování o tom, jak útočit na nepřátele,“ řekl deníku The New York Times William McCants, odborník na islámský terorismus a autor knihy Apokalypsa jménem ISIS.

Když se Islámský stát před dvěma týdny přihlásil k odpovědnosti za útok na ruské dopravní letadlo s 224 lidmi na palubě, spekulovali odborníci, zda nešlo spíše o samostatnou akci džihádistů ze Sinajského poloostrova.

V případě teroristických útoků v Paříži už ale není pochyb, že civilisty zabíjeli přívrženci Islámského státu. Jeden z nich se před časem marně snažil vycestovat do Sýrie.

Jejich cílem je nekonvenční gerilová válka v ulicích
Franck Chaix, bývalý šéf francouzských speciálních policejní jednotek G.I.G.N

Motivací útoků Al-Káidy na Západě bylo vyburcovat Spojené státy a jejich spojence k vojenským intervencím, které by vedly ke svržení vlád v arabských zemích a pomohly by islamistům dostat se k moci.

V případě Islámského státu, který už de facto funguje jako státní celek, je ale motivy třeba hledat jinde. Může jít o snahu zastrašit Západ. Spíš než ke konci ofenzívy vedené Američany to ale nejspíš povede ke zintenzivnění náletů, možná i pozemnímu útoku, spekulují The New York Times.

Útok na ruský airbus kromě výše zmíněného znamená také to, že džihádisté dostávají přímé pokyny od Islámského státu v Sýrii a Iráku, což je pro západní spojence další znepokojující zpráva.

Oficiální počet obětí pařížských útoků zůstává na čísle 129, napsala BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se tak dřívější informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici v neděli podlehli další tři lidé.

Reklama

Související články

Přehledně: Co víme o teroru v Paříži

Evropané doma nejsou v bezpečí. Teroristům se přes veškerá protiteroristická opatření podařilo spáchat ve Francii sérii útoků, při nichž zemřelo 129 lidí...

Výběr článků

Načítám