Hlavní obsah

Lékař: Ošetřovali jsme válečná zranění způsobená válečnými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

To, s čím jsme se namístě pařížských masakrů museli vypořádat, byla válečná zranění, způsobená zbraněmi používanými ve válce, řekl lékař Patrick Pelloux. Ošetřoval zraněné po lednovém útoku na pařížskou redakci Charlie Hebdo i oběti pátečního masakru na šesti místech ve francouzské metropoli.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Mladé ženy vytvořily v Berlíně ze svíček nápis Paris, lidé se sešli na podporu přeživších po teroristických útocích v Paříži.

Článek

„Tohle je válka, jsme ve válce. Léčili jsme tam zranění způsobená válečnými zbraněmi, jejichž kulky pronikají (do těla) tak rychle, že lámou a způsobují popáleniny a vyvolávají velmi silnou tlakovou vlnu, takže přivodí extrémně vážná zranění,” cituje Pellouxe britský deník The Guardian.

On sám psal pro satirický magazín Charlie Hebdo sloupek o medicíně a byl po lednovém útoku na místě jako jeden z prvních záchranářů. Ve změti bezvládných těl kolegů, které osobně znal, hledal ty, kdo ještě jevili známky života, aby jim mohl poskytnout první pomoc. I tehdy použili teroristé útočné pušky Kalašnikov.

O deset měsíců později se děsivý scénář opakoval. Jen obětí bylo řádově víc - 129 mrtvých a přes 400 zraněných. Hrozivé útoky se navíc odehrály rovnou na šesti místech.

Snažili jsme se zachránit ženu, která měla v těle devět kulek. Zemřela ale dřív, než jsme ji dovezli do nemocnice.
lékař Patrick Pelloux

„Naše posádka se (marně) snažila zachránit mnoho lidí. Měli ale děsivá zranění. (Teroristé) mířili tak, aby zabíjeli; na hlavu, krk či břicho. Snažili jsme se zachránit ženu, která měla v těle devět kulek. Zemřela ale dřív, než jsme ji dovezli do nemocnice,“ vylíčil dále pařížská záchranář.

Posádky sanitek i celý integrovaný záchranný systém v Paříži je na teroristické útoky vyškolený. Na tak velký počet mrtvých a zraněných se ale podle Pellouxe připravit nedá. „Je to metoda střílení všech kolem, podobně jako ve videohře.“

Francie i celá Evropa by se podle něj měla po pátečních atentátech sjednotit.

„Znamená to, že by měla přijít reakce na celoevropské úrovni. Nesmíme se bát, musíme všichni bok po boku nalézt Churchillova ducha. Jsme na začátku něčeho, čemu nesmíme podlehnout. Nikdy nevyhrají,“ dodal Pelloux.

Reklama

Související články

Přehledně: Co víme o teroru v Paříži

Evropané doma nejsou v bezpečí. Teroristům se přes veškerá protiteroristická opatření podařilo spáchat ve Francii sérii útoků, při nichž zemřelo 129 lidí...

Výběr článků

Načítám