Hlavní obsah

V Paříži útočil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

K útokům, které ochromily v pátek v noci Paříž, se v sobotu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Ta zároveň krátce po útocích zveřejnila video, ve kterém hrozí Francii. Krátce předtím, než se IS přihlásil k útokům, označil tuto teroristickou organizaci za viníka také francouzský prezident François Hollande.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát vyzval k dalším útokům ve FranciiVideo: Reuters

 
Článek

Prezident označil útoky, při nichž zemřelo nejméně 127 lidí, za akt války. Tři stovky lidí byly při útocích zraněny, přičemž 80 je v kritickém stavu, uvádí AFP.

"To, co se stalo včera (v pátek), je válečný akt, který byl spáchán teroristickou armádou DAIŠ (IS). Byl připraven, zorganizován, naplánován v cizině s pomocí zevnitř, což se objasní při vyšetřování," řekl Hollande.

Foto: Reuters

Francouský prezident François Hollande při svém projevu k pátečním teroristickým útokům v Paříži

Zároveň vyhlásil třídenní smutek za oběti pátečních atentátů. "Rodiny truchlí a jsou v tísni. Země trpí," řekl Hollande předtím, než ohlásil třídenní smutek.

"Bráníme svou vlast, ale také mnohem víc, totiž hodnoty lidství. Francie dokáže tuto odpovědnost nést," řekl slavnostním tónem Hollande. Vyzval Francouze k jednotě, spojenectví a také zachování chladné krve.

Řekl také, že vystoupí na pondělní mimořádné schůzi parlamentu. Útoky byly podle něj naplánovány a zorganizovány v zahraničí s pomocí poskytnutou ve Francii.

Foto: Reuters

Policista přináší květiny jako připomínku obětí teroristického útoku v koncertní hale Bataclan v Paříži.

Foto: Reuters

Květiny a svíčky u francouzské ambasády v Berlíně jako připomínka obětí teroristických útoků v Paříži

Odveta za bombardování?

V nedatovaném videu jeden ze členů IS tvrdí, že Francie nebude žít v klidu, pokud neustane bombardování na pozice Islámského státu. Francouzské letectvo je zapojeno do bojů proti této skupině v Iráku i v Sýrii.

Budete se bát vyrazit i na nákup.
Jeden z členů IS

"Dokud budete bombardovat, nebudete žít v klidu. Budete se bát vyrazit i na nákup," říká arabsky muž s plnovousem obklopený dalšími muži. Vyzývá také muslimy, kteří nemohou odjet do Sýrie, aby útočili ve Francii.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který se účastní sobotních vídeňských rozhovorů o Sýrii, řekl, že atentáty v Paříži ukazují, že je boj proti terorismu třeba koordinovat na mezinárodní úrovni.

Foto: Reuters

Policejní vyšetřovatelé v sobotu v ranních hodinách u koncertní haly Bataclan v Paříži

Foto: Reuters

Přeživší teroristického útoku v Paříži zabalení do termo přikrývek

Desítky lidí stále bojují o život

Při atentátech v Paříži zemřelo nejméně 127 lidí. Okolo 300 lidí bylo hospitalizováno, 80 je v kritickém stavu. Další desítky stále bojují o život v nemocnicích. Mrtvých je také všech osm útočníků, policie ale zastřelila jen jednoho z nich. Sedm se odpálilo při sebevražedných atentátech. V sobotu se k útokům přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Ačkoli bilance obětí není konečná, už nyní je jasné, že jde o jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě. [celá zpráva]

Hotely v okolí koncertní haly jsou plné šokovaných přeživších. Očití svědci masakru jsou stále v šoku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah v koncertním sáleVideo: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé odstranili tělo oběti z pařížské koncertní síněVideo: Reuters

Státníci vyjadřují smutek i obavy

Americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizování civilistů a slíbil Francii pomoc při dopadení atentátníků a jejich postavení před soud. „Znovu jsme byli svědky ohavného pokusu o terorizování nevinných civilistů," uvedl Obama na tiskové konferenci v Bílém domě. Útoky podle něj byly namířeny proti celému lidstvu.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama měl v Bílém domě proslov k pátečním teroristickým útokům v Paříži

"S hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži. Vyjadřuji rodinám obětí i všem francouzským občanům upřímnou soustrast. V této pohnuté chvíli jsme všichni s Francií a jejím lidem," citoval českého prezidenta Miloše Zemana mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Andrej Babiš komentoval činy v Paříži: „Je to hrůza, neuvěřitelná věc. Je neuvěřitelné, že osm lidí může spáchat takový teroristický čin, přitom tady nebyl žádný důvod. V případě na Charlie Hebdo byly karikatury, tady nebylo nic. Tohle je nelidský čin. Teď je potřeba, aby se konečně začalo něco dělat, politici to vždy jenom okomentují a vyzývají, ale nic se neděje. Jsme ve válce proti terorismu, musí se udělat konkrétní opatření. Podle mě dojde k uzavření schengenských hranic,“ řekl Babiš před začátkem pražského sněmu ANO.

Výběr větších teroristických útoků spáchaných radikální organizací Islámský stát (IS) mimo území Sýrie a Iráku

140 - 20. března 2015 - Série sebevražedných atentátů namířených proti šíitským mešitám v jemenském hlavním městě Saná si vyžádala na 140 obětí.

Nejméně 128 - 13. listopadu 2015 - K sérii teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly nejméně 128 mrtvých, se přihlásil IS.

102 - 10. října 2015 - Dva sebevražedné atentáty v Ankaře před začátkem mírového pochodu pořádaného levicovými a kurdskými aktivisty, kteří chtěli protestovat proti násilným střetům mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty, si vyžádaly 102 obětí. Další na 500 osob bylo zraněno.

100 - 1. července 2015 - Při útoku na vojenská stanoviště na Sinajském poloostrově bylo zabito nejméně 100 lidí, převážně vojáků, policistů, ale i civilistů. K akci se přihlásila skupina Ansar Bajt al-Makdis, která je napojená na IS.

52 - 11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v tureckém Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno; v oblasti žije mnoho syrských uprchlíků. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace IS.

45 - 20. února 2015 - Při atentátech na východě Libye přišlo o život nejméně 45 lidí. K útokům se přihlásila místní odnož IS.

44 - 12. listopadu 2015 - Nejméně 44 mrtvých si vyžádaly sebevražedné útoky spáchané na jižním předměstí Bejrútu. Atentátníci útočili v oblasti ovládaném šíitským Hizballáhem. K útoku se přihlásil IS, proti kterému Hizballáh bojuje v Sýrii po boku prezidenta Bašára Asada.

44 - 29. ledna 2015 - Minimálně 44 obětí si vyžádaly útoky radikálních islamistů proti armádním cílům na Sinajském poloostrově. K akci se přihlásila skupina Ansar Bajt al-Makdis, která je napojená na IS.

38 - 26. června 2015 - V tuniském letovisku Súsa postřílel tuniský mladík na pláži a u bazénu hotelu 38 lidí a 40 dalších zranil (nejvíce obětí (30) bylo z Británie). Policie atentátníka na místě útoku zabila.

Reklama

Výběr článků

Načítám