Hlavní obsah

Bezprecedentní útoky, černý pátek třináctého, popisují francouzská média atentáty v Paříži

– Paříž

Útoky, při kterých v pátek večer přišly v Paříži o život desítky lidí, nadepisují francouzské zpravodajské servery titulky „Výjimečný stav”, „Série sebevražedných atentátů”, „Bezprecedentní útoky”. Všímají si i toho, že si útočníci vybrali černý pátek třináctého. Konstatují, že na rozdíl od lednového útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo byl terčem dav, nikoli jedinci. Už nyní je jasné, že se jedná o jeden z nejtragičtějších teroristických útoků v Evropě.

Foto: Matt Cashore/USA TODAY Sports, Reuters

Divák drží ceduli s nápisem "Modlete se za Paříž" při basketbalovém utkání v americkém městě South Bend

Článek

Zřejmě více než desítka teroristů zaútočila kolem 21:20 SEČ koordinovaně na sedmi místech, v úzkém centru Paříže a na stadiónu, kde právě zápasu mezi Francií a Německem přihlížely desítky tisíc lidí včetně prezidenta Françoise Hollandea.

Terčem útoků se staly také restaurace v centru a koncertní sál, tedy místa, kam večer přišli obyvatelé města za zábavou. Malé skupiny útočníků byly podle svědků ozbrojeny samopaly a dalšími palnými zbraněmi, na obličejích neměli žádné masky.

U stadiónu Stade de France nastaly zmatky v okamžiku, kdy se lidé dozvěděli, že došlo k výbuchům, po kterých byl prezident Hollande odvezen do bezpečí, aby následně řídil bezpečnostní opatření z ministerstva vnitra a mimořádné zasedání vlády.

Část diváků se uchýlila na trávník hřiště a čekala na postupnou evakuaci. Policie potvrdila, že se jednalo o dva sebevražedné a jeden bombový útok.

Tři útočníci v Bataclanu 

Přinejmenším tři velmi mladí útočníci stříleli do davu v koncertní síni Bataclan, v níž zůstali diváci uvězněni. Hovořilo se až o několika stovkách zadržovaných osob a stovce mrtvých. [celá zpráva]

Podle policie byli tři teroristé v koncertní síni zabiti. Kapacita sálu v blízkosti místa, kde v lednu extremisté zaútočili na redakci časopisu Charlie Hebdo, je až 1500 diváků. Už v minulosti se hovořilo o tom, že by se mohl stát terčem útoků kvůli svému programu. Koncert zde večer pořádala americká skupina Eagles of Death Metal.

Po incidentech policie uzavřela metro v centru, přesně pět linek. Pařížané byli starostkou vyzváni, aby nevycházeli z domů, řada lidí ale zůstala v ulicích bez možnosti rychle se dostat do bytů, a to včetně mnoha turistů.

Město oznámilo, že zůstanou zavřeny školy včetně univerzit, které mají vyučování v sobotu. Hollande po zasedání krizového štábu vyhlásil výjimečný stav, který má platit po celém území Francie.

Celosvětová solidarita

Počet zraněných se odhaduje na desítky. Do nemocnic byli povoláni lékaři a zdravotníci včetně těch, kteří jsou součástí transplantačních týmů.

Dění v Paříži se během noci z pátku na sobotu stalo nejsledovanější aktualitou na sociálních sítích. Na Twitteru vyjadřují lidé z celého světa solidaritu hashtagem #PrayForParis (Modlete se za Paříž).

Lidé také sdílejí fotky slavných budov nasvícených v barvách francouzské trikolóry - což byla jedna z forem podpory Francouzů po lednovém atentátu na redakci týdeníku Charlie Hebdo, při němž zahynulo 12 lidí.

Do červené, modré a bílé se tehdy oděly například londýnský stadion Wembley či newyorský mrakodrap Empire State Building.

Reklama

Výběr článků

Načítám